Pensionarii anticipat pierd pensia dacă sunt prinși la muncă

2213
3
Pensionarii anticipat pierd pensia dacă sunt prinși la muncă - itmpensiicoadaghiseubatrani6-1312904793.jpg
Pensia medie a pensionarilor constănțeni este puțin peste 700 de lei. Majoritatea vârstnicilor primesc însă, lunar, mai puțini bani de-atât. Unora nu le ajung nici să-și acopere cheltuielile cu utilitățile și atunci sunt nevoiți să facă economii, să oprească pe vreme de iarnă căldura sau să consume cât mai puțină apă. Cei mai norocoși primesc sprijin din partea copiilor. Le cumpără medicamente, le fac piața și le umplu frigiderele. Însă mulți trăiesc de pe o zi pe alta, chinuiți de lipsuri grave. Unii care se simt în putere și-ar dori să mai muncească, să mai câștige un ban în plus care să le asigure un trai decent.

"Dacă sunt pensionari la limită de vârstă pot să muncească fără restricții, atât pe bază de contract pe perioadă determinată, cât și perioadă nedeterminată. Totuși, cei care muncesc în sectorul de stat, dacă primesc un salariu mai mare decât cel minim pe economie, va trebui să renunțe la pensie pe perioada în care realizează veniturile respective", a declarat, pentru "Cuget Liber", Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de pensii și alte Asigurări Sociale.

Interzis la muncă și pentru pensionarii pe caz de boală

Din păcate, pentru cei care s-au pensionat anticipat nu mai există nicio variantă de angajare, decât după împlinirea limitei de vârstă. "Beneficiarii de pensie anticipată nu au dreptul să obțină niciun fel de venituri, nici măcar pe bază de contract persoană fizică autorizată. Dacă se întâmplă acest lucru pierd pensia. Aceleași prevederi sunt valabile și pentru persoanele pensionate pe caz de boală, cu excepția celor cu pensie de gradul al treilea, care pot munci numai cu jumătate de normă", a mai adăugat Kristina Mutiș.

Anticipați sau șomeri

Grav este că majoritatea celor care primesc, în prezent, pensie anticipată au fost nevoiți să recurgă la această soluție din cauză că și-au pierdut locul de muncă și nu îi mai angaja nimeni pe motivul vârstei. "Am fost nevoit să solicit pensie anticipată pentru că s-a redus activitatea societății la care eram angajat. Câteva luni bune nu am avut nicio sursă de trai, după terminarea perioadei de șomaj. Apoi, când s-a dat drumul iar la pensionare anticipată am optat și eu. Măcar câteva sute de lei acolo, decât deloc. Dar acum am găsit ceva de lucru și nu pot fi angajat. Mai lucrez cu ziua pe unde apuc, dar mi-e frică să nu pierd și pensia asta", ne-a spus nea Nelu.

Practic, nu există posibilități legale pentru a obține alte venituri înafara pensiei anticipate. După atingerea limitei de vârstă, atunci când pensia anticipată se recalculează, devenind pensie normală, atunci se poate cumula cu alte venituri, fără plata contribuțiilor la șomaj. 

Comentează știrea

rex
10 august 2011
jos mafiotii

daca mai continuam cu acesti nemernici de la putere tpti pensionarii isi vor pierde pensiile. degeaba au muncit ani de zile, nemernicia, lacomia, ura fata de noi a guvernantilor actuali ne va duce la pierzanie. treziti-va in al 12 ceas oameni buni si hai sa-i gonim pe aceste lepadaturi de la putere, asta pentru binele nostru si al copiilor nostrii.

amm
10 august 2011
Pensionarii din invatamant

Va rog, sa se aplice si pentru pensionarii din invatamant! Ei primesc pensie si lucreaza chipurile cu ora ,dar nu lasa pe cineva mai tanar sa lucreze sau sa ia ore in plus din cauza celor de la inspectorat ,iar motivatia celor de la ISJ Constanta este ca sunt pregatiti si au experienta. Da sunt de acord ,dar sa nu aiba si PENSIE IN INVATAMANT,ca oricum e o pensie de la stat si sa lucreze particular daca vor!

Pollux&Castor
10 august 2011
Constatare...

In acest domeniu este un haos de nedescris.Argument: sotia unui amic de-al meu,a lucrat la stat(CFR),si-a facut dosarul de pensionare,i s-a aprobat,si apoi a primit pensia linistita, timp in care incasa si salariu de la stat.Asa ceva nu am auzit in viata mea.Si ne mai miram de ce nu sunt bani in sistem.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0166 secunde