Pensiile constănțenilor, sub semnul întrebării. "Obligați să cotizeze pentru blana ursului din pădure"

1000
Pensiile constănțenilor, sub semnul întrebării.

Articole de la același autor

Pensionarii din România stau de ani de zile cu mâna întinsă la guvernanți pentru a le da un ban în plus. Pentru generațiile următoare de vârstnici incertitudinea este și mai mare. Sunt voci care spun că în câteva decenii nu vor mai fi bani de pensii și că baza vor fi cele private, dar și voci care spun că nici sumele strânse în pilonul al doilea nu sunt sigure și că nu ar trebui să ne bazăm pe ele.


Guvernul vrea să întărească Pilonul II de pensii și să le ofere posibilitatea românilor de a pune deoparte bani pentru la bătrânețe. Deja au fost gândite mai multe măsuri privind eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat, eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II, precum și creșterea procentului virat la Pilonul II.
Totuși, sindicatele susțin că aceste măsuri nu ar trebui să fie favorabile doar afacerilor din asigurări, ci să reprezinte și un sistem de protecție socială. "În esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de către salariații care cotizează la sistem. Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor simulări concrete", precizează Bogdan Iulian Hossu, președintele CNS Cartel Alfa.


Acesta susține că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii. Sistemul public de pensii obligatorii administrate privat, adică Pilonul II, este perceput ca o garanție a accesului la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, în care contribuțiile personale au trasabilitate. Însă, în opinia sindicaliștilor, acesta prezintă un dezavantaj major: impredictibilitatea veniturilor de la bătrânețe din cauza riscurilor piețelor de capital în situații de criză și beneficiile scăzute, așa cum s-a dovedit în țările în care sistemul are o vechime mai mare.


Pilonul II a fost implementat ca un sistem care să suplimenteze veniturile de pensie a viitoarelor generații, evitând astfel riscul demografic cu care țara se confruntă. Cele două sisteme împreună, cel public și cel administrat privat, ar putea să asigure un echilibru și o garanție suplimentară pentru viitorii pensionari, astfel încât, indiferent de evoluția demografică sau de perioadele de criză economică, vor avea la dispoziție fonduri din care să-și asigure traiul la bătrânețe.


"Nicio siguranță în privința pensiilor promise de lege"
"Deși legea prevede obligația Parlamentului de a adopta legea de plată a pensiilor în sistemul Pilonului II, care să stabilească modul de calcul și de acordare a pensiilor, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a sistemului, nici astăzi, după 12 ani, această lege nu există. Românii sunt obligați să cotizeze pe principiul «blana ursului din pădure», neoferindu-li-se nicio siguranță în privința veniturilor de pensii promise de lege. În prezent, nu există nicio obligație legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate maximă a activului acumulat. Se vorbește despre pensia din Pilonul II ca fiind o pensie suplimentară. Nu este în niciun fel suplimentară, atâta timp cât nu există o minimă garanție că aceasta va fi mai mare sau cel puțin egală cu partea care se micșorează din pensia publică, cu aproape o pătrime. Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se pierde din sistemul public", este de părere Bogdan Iuliu Hossu.


Acesta solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit de Dialog Social pentru o discuție cu toți actorii sociali în vederea finalizării și reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se dorește a fi realizată.


Plată unică sau tranșe pe cinci ani
În prezent, contribuția obligatorie la fondul administrat privat este de 3,75% din venitul brut al unui angajat. În contul fiecărui contributor se strâng atât banii respectivi, virați lunar, cât și randamentul obținut din investiții. La pensionare, toți banii din cont pot fi solicitați de către beneficiar sub forma unei plăți unice sau eșalonate, pe maximum cinci ani. Marele avantaj al Pilonul II de pensii este acela că suma acumulată în contul unei persoane poate fi moștenită în cazul decesului titularului, în urma dezbaterii succesorale. În schimb, banii acumulați în sistemul public de pensii din contribuțiile lunare se pierd pentru totdeauna, dacă persoana respectivă încetează din viață înainte de pensionare sau chiar și după pensionare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5073 secunde