Pe cine trimitem la catedră? În Constanța se prefigurează o criză fără precedent de cadre didactice

2031
Pe cine trimitem la catedră? În Constanța se prefigurează o criză fără precedent de cadre didactice - fotofondtitularizare-1531234225.jpg

Articole de la același autor

Astăzi este programată proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor și catedrelor didactice vacante ori rezervate din învățământul preuniversitar. La Constanța, s-au înscris doar 935 de candidați pentru a susține proba scrisă, deși sunt disponibile 2.283 de posturi, din care 208 pentru titularizare. Un calcul simplu ne arată că, în cel mai fericit caz, în care toți candidații vor lua note peste 5, nici măcar jumătate din posturi nu vor putea fi acoperite. Pentru restul, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va trebui să găsească soluții astfel încât, la 10 septembrie, încadrările din toate unitățile de învățământ să fie complete și școlarii să găsească la clasă educatoarele, învățătoarele și profesorii.

Pentru proba de astăzi, în Constanța sunt organizate trei centre de examen, la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" și la Liceul Teoretic "Traian". Proba începe la ora 10.00, iar durata de redactare a lucrărilor este de patru ore. Accesul candidaților în centrele de concurs este permis în intervalul 8.00 – 8.45. Rezultatele se afișează marți, 17 iulie, la Inspectoratul Școlar Județean Constanța și la centrele de concurs, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, până la ora 21.00, dar și miercuri, 18 iulie, între orele 9.00 și 15.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice săptămâna următoare, pe 24 iulie.

"Candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la proba practică ori inspecția specială la clasă în profilul postului pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare) și minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la proba practică ori inspecția specială în profilul postului pentru angajarea pe perioadă determinată, adică suplinire", explică inspectorul școlar general adjunct Alina Codreanu, președintele Comisiei județene de examen.

Posturi vacante la țară

La concursul din acest an, sunt propuse 1.376 de posturi în mediul urban, din care vacante 1.065 și 311 rezervate, și 907 în mediul rural, din care 807 vacante și 100 rezervate. Pentru titularizare, sunt 208 posturi, 132 în unități de învățământ din mediul urban și 76 în mediul rural. Iar pentru suplinire, sunt 1.664 de posturi, 933 în urban și 731 în rural. Din acestea, 663 sunt complete și 1.001 incomplete. Cele mai multe posturi sunt pentru învățătoare și educatoare, dar preponderent în școli și grădinițe din mediul rural. Pentru limba română este disponibil un singur post, în mediul rural, iar pentru matematică, șase posturi, dintre care patru în urban.

Repartizare în ședințe publice

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele școlare în data de 25 iulie.

În data de 26 iulie va avea loc repartizarea pe posturile didactice de predare vacante a cadrelor didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au participat la concursul național și au obținut minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0226 secunde