„Pe aici nu se trece!”. Barieră la intrarea în Peninsulă. Regulamentul, disputat în instanță

1082

Articole de la același autor

A fost haos în prima zi de aplicare a noului regulament de acces auto în zona peninsulară. Şoferi supăraţi, furnizori cu lăzi de marfă în braţe, cozi de maşini şi nervi… mulţi nervi. Tot luni, 15 noiembrie, la doar câteva ore după montarea barierelor, instanţa a respins solicitarea mai multor agenţi economici de suspendare a regulamentului, creând şi mai multă panică în rândul celor din zonă care sperau că accesul va fi la discreţie, din nou.

Încă de la primele ore ale dimineţii, şoferii care au avut treabă în Peninsulă şi care nu şi-au luat permis de acces şi-au dat seama că nu au voie să intre cu maşinile. La intrarea de pe strada Traian şi la intrarea de pe strada Remus Opreanu, autorităţile locale au montat bariere, iar poliţiştii locali nu au stat la tocmeală: au trecut doar cei cu permis.

„Avem un Regulament de acces ce trebuie respectat. Eu aplic legea şi atât, nu stau să analizez situaţii speciale. Cine are permis de acces intră, cine nu, nu intră! I-am îndrumat pe şoferi pe rutele ocolitoare sau în parcările din apropiere, de unde au acces pietonal”, ne-a spus un poliţist local.

Unii au luat-o la pas, alţii au făcut stânga-mprejur şi au plecat. Fiecare avea ceva important de rezolvat în zonă. „Merg la sora mea, care are Covid şi este izolată împreună cu copilul acasă. Soţul este plecat în voiaj. I-am făcut piaţa şi trebuie să merg pe jos cu sacoșele cu mâncare şi medicamente. În mod normal, nu mă deranjează o plimbare pe aici, dar nu acum, când am multe de cărat şi sunt şi eu cu copilul mic în maşină. Nu pot să îl las încuiat în maşină, o să îl iau cu mine şi va trebui să fac cel puţin două drumuri. Din punctul meu de vedere, regulamentul ar trebui să aibă astfel de situaţii excepţionale, în care să se permită să intri pentru 10 – 15 minute, cu maşina. Poate ai de luat pe cineva, de dus un bolnav, o persoană invalidă. Cu ei ce facem?”, ne-a declarat, revoltată, Mirela Suciu, din Constanţa.

Cu lada de pâine în braţe

Supăraţi sunt şi agenţii economici din zonă. „Dimineaţă nu a putut intra maşina cu pâine. Este imposibil să se respecte intervalul de aprovizionare între orele 23.00 şi 6.00. Bietul şofer a cărat lăzile cu pâine în braţe, până la magazin. M-a avertizat că nu o să mai facă asta pentru că el nu este plătit să le care pe jos. Şi să vină cineva la barieră să le ia. Păi cine să vină? Vânzătoarea? Încuie magazinul şi pleacă? Şi face aşa cu toţi furnizorii care aduc marfă, toată ziua, căci niciunul nu lucrează noaptea?”, ne-a întrebat patronul unui magazin de cartier.

Tot luni, 15 noiembrie, în prima zi de aplicare, instanţa a respins cererea de suspendare a noului regulament, depusă de mai mulţi agenţi economici. Pe fond, aceştia au cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobat Regulamentul de acces auto în zona peninsulară. „Decizia instanţei are cale de atac. Operatorii economici au drept de recurs în termen de cinci zile de la comunicare. De asemenea, marţi, 16 noiembrie, va fi depusă o nouă cerere de suspendare din partea mai multor persoane fizice şi din partea celor două parohii care există în zonă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, avocatul Mirela Doicescu, cel care reprezintă o parte din locuitorii din Peninsulă.

„Parcă suntem după război!”

Luni după-amiază, cu maşinile în coadă dincolo de barieră, străzile centrului vechi păreau părăsite. În Piaţa Ovidiu, bătea vântul şi pe alei şi pe la terase. Nu erau nici constănţeni ieşiţi la plimbare, nici turişti care să fotografieze bijuteriile arhitecturale. „Aşa pustiu cum e şi cu clădirile astea bătrâne, unele de stau să cadă, parcă suntem după război. Îmi place liniştea, îmi place că nu sunt maşini, dar acum trebuie să facem ceva şi cu imobilele distruse!”, ne-a mărturisit un constănţean pe care l-am întâlnit în periplul nostru de la strada Traian până în Portul Tomis.



Cine poate obţine permis de acces


Între timp, primăria a demarat lucrări de reabilitare a pavajului deteriorat de pe strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989. „Potrivit regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța, adoptat de Consiliul Local în luna august 2021, s-a acordat un termen astfel încât cei îndreptățiți să își procure permisele de acces de la SPIT în cazul rezidenților persoane fizice și juridice, respectiv Serviciul Siguranța Circulației Urbane și Parcări pentru celelalte categorii prevăzute în regulament. Până în prezent, au fost emise 553 de permise pentru toate categoriile prevăzute în regulament. În continuare, se pot depune cereri pentru eliberarea permiselor de acces”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2491 secunde