Atenție, consumatori!

Pateurile de post, adevărate cocktail-uri de aditivi și E-uri. Care sunt cele mai nocive mărci

1496
3
Pateurile de post, adevărate cocktail-uri de aditivi și E-uri. Care sunt cele mai nocive mărci - fotofondpate-1460392249.jpg

Articole de la același autor

Pentru că suntem în postul Paștelui, pateurile vegetale reprezintă o gustare preferată de mulți dintre noi. Atenție, însă, foarte multe sortimente de pate vegetal de pe piață conțin aditivi alimentari și sare în cantități însemnate. Practic, o singură cutie de pate vegetal ne poate provoca dezechilibre mari și consumat regulat poate duce chiar la depresie.

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România - InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip pate, pastă sau cremă vegetală existente pe piața românească. În cadrul studiului a fost analizată informația de pe etichetele a 20 de produse provenind de la 10 producători, furnizori sau distribuitori: Caroli Foods Group S.R.L., Angst RO S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., Cristim 2 Prodcon S.R.L., Glina S.A, Hame Romania S.R.L., Orkla Foods Romania S.A., S.A Carrefour Romania S.A, S.C. Scandia Food S.R.L., S.C. Vascar S.A. Produsele respective sunt comercializate fie în conservă, fie în membrană artificială, iar gramajul acestora variază între 30 și 200 de grame.

Informațiile nutriționale sunt inscripționate pe etichetele a 90 la sută din produsele studiate, acestea prezentând o variație a valorii energetice cuprinsă între 167.3 kcal pe suta de grame de produs până la 286 kcal și un conținut de grăsimi cuprins între 13.8 g pe suta de grame de produs și 28.1 g pe suta de grame de produs.

Pe etichetele a 75 la sută dintre produse este menționat conținutul de zaharuri, iar acesta variază între 0.1 grame la 100 grame de produs până la 1.98 grame la 100 grame de produs.

De asemenea, conținutul de sare este menționat pe etichetele a 80 la sută din produsele care fac prezentul studiu, iar aceasta variază între 0.51 până la 1.89 grame pe suta de grame de produs.

Numărul de E-uri, adică aditivi alimentari, conținute în produsele ce au făcut obiectul studiului variază între patru și 15 E-uri. Practic, mai mult de jumătate din pateurile analizate aveau în compoziția lor peste 11 E-uri. 5 la sută au 15 E-uri, iar 30 la sută au 14 E-uri.

Pe lista pateurilor cu 14 și 15 E-uri figurează produsul vegetal tartinabil cu măsline, în membrană, de la Cris-Tim, pateul vegetal în conservă, de la S.C. Vascar S.A., pasta vegetală tartinabilă simplă, în membrană de la Cris-Tim, pasta vegetală tartinabilă cu ardei, de la S.C. Vascar S.A. și pasta vegetală tartinabilă simplă de la Auchan.

Cele mai puține E-uri - patru sunt în Campofrio pastă vegetală cu ciuperci, de la S.C. Caroli Foods Group S.R.L., în pasta vegetală cu ciuperci de la Auchan și în pasta vegetală Ardealul sunt doar șase E-uri.

Specialiștii în nutriție consideră că aditivii alimentari sunt foarte dăunători pentru sănătatea consumatorului, de aceea recomandă să reducem, pe cât posibil, numărul acestora din produsele pe care le mâncăm. "Trebuie să ne uităm la coloranți și conservanți și să alegem produsele de post care sunt cu adevărat vegetale. Este important să nu consumăm doar cocktail-uri de substanțe chimice și să alegem în cunoștință de cauză produsele de post", precizează președintele Asociației Naționale

pentru Protecția Consumatorilor, Sorin Mierlea.

Comentează știrea

Marin
12 aprilie 2016
La noi se papa caca la propriu si la figurat

Nu ar fi mai bine sa se interzica sub pedeapsa cu inchisoarea vanzarea si procductia de alimente cu toate lectiile de chimie incorporate? La fel cu reclamele acestor produse. Pai sa iau astia de fumatori degeaba,ei aleg sa fumeze,dar ce faci cu majoritatea populatiei ,care chiar nu are habar de nutritie sau nu-si permite produse scumpite pentru ca le zice ,,bio'' ? Ce faci cu nefumatorii care se intoxica din copilarie cu de-a sila,ca la Auchwitz? Sa stie lumea ca exista suficiente condiment natural ce pot suplini conservantii,doar ca trebuiesc facute retete bune si da,fiind bun si gustos,de calitate si la pret de bun simt,nu poti devein milionar intr-un an,ca clicila basiste dar asa este uman,asa trebuie sa fie daca vrei civilizatie. Altfel,degeaba ne e frica de razboi,macar acolo mori repede,nu te chinui cu cancere sau altele,din cauza halelii.

Mihai
12 aprilie 2016
E-uri

Transmitei lui nea Mierlea asta ca daca ar fi asa periculoase E-urile alea nu ar mai fi pe piata. Iar el, ca presedinte al unei asociatii (adica un nimeni) ne indruma sa consumam nu numai produse asa zis "cocktail-uri chimice". Pai prietene - daca tot zici ca-s asa periculoase ia pune mana matale ca presedinte de asociatie ce esti si inainteaza un memoriu la ANPC (care e autoritatea nu asociatia) ca produsele alea cu multe E-uri sunt periculoase si sa fie retrase de la consum. Si ca sa-si faca de treaba pune-l sa trimita acelas memoriu si pe la comisia europeana sa vezi cam ce raspuns primeste. Raspunsul va fi de genul: "nici unul din E-urile transmise nu prezinta pericol pt consum daca cantitatile maxime admise sunt respectate". Adica ANPC (adica autoritatea) poate sa controleze producatorii daca respecta cantitatile maxime admise si sa amendeze in cazul nerespectarii acestora. Nimic mai mult. Asa ca nea Mierlea asta n-are decat sa faca niste cercetari vre-o 6-7 ani pe cate un E si sa dovedeasca stiintific ca sunt nocive chiar si in cele mai mici cantitati. Altfel vorbeste sa se afle in treaba. Dar radiatiile antenelor de telefonie mobile nu sunt nocive? dar noxele masinilor nu sunt nocive? dar apa de la robinet e curata? Pai daca vrei natural trebuie sa te muti in mijlocul jungle ca peste tot e chimie. Diferenta e ca una e mai naturala si alta mai sintetica....

Marine
12 aprilie 2016
Chiar ai dreptate

Si eu ma gandeam ca exista o legatura intre pateul vegetal si Basescu.Bravo mai baiatule.Ma intreb daca astia te mai lasa sa votezi.Pacat !

Răspuns la: La noi se papa caca la propriu si la figurat
Adăugat de : Marin, 12 aprilie 2016
Nu ar fi mai bine sa se interzica sub pedeapsa cu inchisoarea vanzarea si procductia de alimente cu toate lectiile de chimie incorporate? La fel cu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4737 secunde