Pașii necesari adopției unui copil

248
Pașii necesari adopției unui copil - adoptii1-1579471757.jpg

Articole de la același autor

Vă doriți un copil și nu reușiți să aveți unul pe cale naturală? În aceste condiții, puteți adopta unul, doar că până când veți putea strânge în brațe micuțul mult dorit, aveți de urmat câțiva pași. Astfel, persoanele sau familiile care doresc să adopte un copil au obligația de a se adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța în vederea obținerii informațiilor referitoare la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne. În momentul în care s-au hotărât asupra continuării acestui demers, viitorii părinți vor formula o cerere scrisă care va fi depusă împreună cu documentele necesare soluționării cererii de evaluare.


Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social și psiholog, unul dintre aceștia având și calitatea de responsabil de caz al familiei și cuprinde următoarele etape: evaluarea socială (minimum șase întâlniri), evaluarea psihologică (minimum patru întâlniri), pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte.


Apoi, procesul de evaluare a adoptatorului sau familiei adoptatoare durează 90 de zile și se concretizează cu propunerea privind eliberarea sau, după caz, neeliberarea atestatului.


După obținerea atestatului, persoana sau familia atestată să adopte este luată în evidență la nivel național. 
"Pentru fiecare copil aflat în evidență cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopție se generează lista cu persoanele sau familiile adoptatoare atestate. Prioritate în ierarhizarea acestei liste o au familiile de plasament și asistenții maternali profesioniști, care au avut în grijă copiii pe care doresc să îi adopte. Urmează, în ierarhizare, familiile sau persoanele adoptatoare care au reședința ori domiciliul în același județ ori sector cu copilul. În cazul în care criteriile acestea sunt îndeplinite de mai multe persoane ori familii adoptatoare, ierarhizarea se va face în funcție de vechimea eliberării atestatelor", au precizat reprezentanții DGASPC. 


Ulterior, în cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare răspunde nevoilor copilului se inițiază procedura de potrivire practică.  Trebuie precizat, însă, că între data obținerii atestatului și data inițierii procedurii de potrivire practică există o perioadă de așteptare. La finalul procedurii de potrivire se sesizează instanța judecătorească pentru încredințarea copilului în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care dorește să îl adopte.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4173 secunde