€ 4.7612
£ 5.3976
$ 4.256

Mai multe ştiri online:

Parlamentul muncește în weekend. Iată motivul

Ştire online publicată Sâmbătă, 09 Februarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Bugetul pe anul 2019 a fost adoptat de Guvern, după aproape trei luni de așteptare. Coaliția de guvernare se grăbește, drept pentru care astăzi, conducerea Parlamentului se întâlnește pentru a stabili calendarul pentru dezbaterile din comisiile de buget-finanțe!

Birourile Permanente din cele două camere ale Parlamentului se reunesc la ora 11:00, informează Realitatea TV, pentru a stabili calendarul dezbaterilor cu privire la buget.

Potrivit unor surse, parlamentarii sunt puși pe fapte mari și vor să treacă bugetul în formă finală până vineri, 15 februarie.

Bugetul pe 2019 a fost adoptat vineri de Guvernul Dăncilă cu aproape trei luni întârziere și după o săptămână de intense negocieri în interiorul alianței și cu primarii de municipii, cele mai multe desfășurate în biroul lui Liviu Dragnea.

Cabinetul Dăncilă e decis să meargă mai departe, în ciuda valului de critici cu care se confruntă. Primarii sunt tot nemulțumiți, iar DIICOT avertizează că va avea bani doar pentru următoarele șase luni.

Bugetul este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, creșterea economică s-ar ridica la 5,5% anul acesta, iar deficitul se va menține la 2,55%, sub pragul critic de 3%. Datele-cheie sunt contestate de analiștii economici.

În acest an, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pentru asistența socială și plata salariilor. 10,7% din PIB vor merge către asistență social, iar 10%, pentru cheltuieli de personal. Pentru investiții, Guvernul a alocat doar 4,57%.

Guvernul a decis să scadă bugetele celor mai importante parchete. DNA și DIICOT vor avea bugete mai mici. Totodată, în ciuda nemulțumirilor exprimate de edili, Guvernul a trecut în sarcina administrațiilor locale mai multe servicii sociale care până acum erau în responsabilitatea Guvernului.

Aprobarea în Guvern nu încheie odiseea bugetului pe 2019: lucrurile vor fi probabil schimbate drastic în Parlament. Deși, PSD – ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, ei spun că nu au emoții în ceea ce privește adoptarea bugetului în Parlament. Au negociat sprijinul UDMR.

Ce instrumente de atac are Opoziția? PNL și USR au anunțat că iau în calcul posibilitatea de a ataca la CCR legea bugetului. Președintele Klaus Iohannis poate refuza o singura data să promulge legea.

Sursa: realitatea.net 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37465 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Actual
ieri, ora 11:35 Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2167 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1920 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7025 secunde