Părinții vor primi zile libere în cazul în care se închid școlile. Legea a fost promulgată

239
Părinții vor primi zile libere în cazul în care se închid școlile. Legea a fost promulgată - elevi-1584177623.jpg

Articole recomandate

Parlamentul a decis ca părinții să primească zile libere de la serviciu, plătite de stat, în cazul în care se închid școlile, iar legea a fost promulgată sâmbătă.


Potrivit comunicatului oficial, "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ (PL-x 337/02.09.2019)."


Deja, peste trei milioane de elevi stau acasă, într-o vacanță forțată, care s-ar putea prelungi până la Paște.


Legea privind plata părinților trebuie să fie promulgată de președinte.


Între timp, Ministerul Educației a pornit demersurile, pentru mutarea cursurilor, în mediul online.


După ce s-au închis toate școlile și grădinițele, un bărbat și-a modificat programul de la serviciu și reușește să stea acasă cu cei mici, prin rotație cu soția.


Vox Alex Costin: "Dimineața stau eu cu ea, până la ora 16, și apoi mă înlocuiește ea și plec eu la serviciu".


Numai că nu toți au această posibilitate. Ca atare, cei mai mulți s-au văzut nevoiți să găsească soluții de scurtă durată. În timp ce unii și-au luat copiii câteva ore la serviciu, alții au apelat la bunici.


Adriana Breban, mama: "A trebuit să-mi aduc copilul la restaurant câteva ore fiindcă bunicii lucrează și nu reușesc să stea cu el, iar străbunica e bolnavă, e răcită".


Soluția a venit abia astăzi de la parlamentari. Deputații au adoptat o lege care le permite adulților să-și ia liber de la muncă atunci când se închid școlile.


Atenție însă, nu vor putea să-și ia liber de la serviciu ambii părinții, ci doar unul dintre ei va beneficia de această măsură, pe baza unei declarații depuse la angajator. Zilele libere nu vor fi scăzute din concediu, dar vor fi plătite de stat cu 75% din salariu, dar suma nu poate depăși 75% din salariul mediu brut pe țară.


Pe de altă parte, ca să nu rămână în urmă cu materia, unele școli au și găsit o soluție: cursurile online cu elevii.


Andrei Ioniță, elev: "Nu mi-aș fi imaginat că într-un viitor apropiat se va întâmpla asta, dar s-a întâmplat din cauza acestui virus, am ajuns să lucrăm și acasă. Mie mi se pare cumva mai lejer, pentru că ești în spațiul tău personal".


Ministerul a făcut apel la toți profesorii să contribuie cu resurse educaționale deschise, adică să încarce lecții pe platforma educred.ro. De asemenea, vor exista lecții televizate la postul public, în curând, potrivit oficialilor.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8967 secunde