Parcul "Trianon" din Constanța, o inițiativă a Universității "Andrei Șaguna"

152

Articole de la același autor

Vineri, 20 octombrie, în Aula Magna a Universității "Andrei Șaguna" din Constanța, a avut loc lansarea unei cărți - eveniment "Amintiri... Vacanțele mele în vremurile bune de altădată", a rectorului de onoare al UAȘ, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Urmărit cu multă atenție de cei peste 300 de participanți la eveniment, autorul a evocat marile personalități ale României acelor vremuri, iluștri oameni politici sau membri ai Casei Regale, care și-au pus o puternică amprentă asupra istoriei țării noastre.

Pornind de la aceste evocări istorice și având în vedere apropiatul debut al manifestărilor festive dedicate Centenarului Marii Uniri, președintele UAȘ, prof. univ. dr. Aurel Papari, a propus ca Dobrogea să transmită un mesaj simbolic prin denumirea parcului din fața Colegiului Național de Arte "Regina Maria", Parcul Trianon.

Gestul simbolic reprezintă o recunoaștere a rolului important pe care l-a avut Regina Maria în recunoașterea Marii Uniri de către Cancelariile Europene și consfințirea acesteia prin Tratatul de la Trianon. Prin întreaga ei activitate diplomatică dedicată acestui scop nobil, prin puternicul lobby persuasiv, Regina Maria a făcut posibile succesele României în semnarea tratatelor de pace de la Versailles, Trianon și Saint Germain. Aceste aspecte au fost amplu expuse în lucrarea "Maria-Regina Marii Uniri", editată de UAȘ și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în anul 2013, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea în lumea arhanghelilor neamului a Alteței Sale Regale Maria de România, cu acest prilej fiind emisă și medalia omagială.

Simbolul acestui demers este amplificat prin readucerea în lumină a strânsei legături dintre cele două provincii istorice ale României Mari: Transilvania și Dobrogea, populația românească din Dobrogea fiind puternic reprezentată de urmașii mocanilor transilvăneni a căror stabilire pe aceste meleaguri a fost favorizată de transhumanță.

Inițiativa a fost primită cu entuziasm de cei peste 300 de participanți la eveniment, Universitatea asumându-și responsabilitatea demarării unei petiții care să sprijine demersul propus și depunerea acesteia la Primăria Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8582 secunde