Parcul plângerii, la Casa de Cultură. „Este ruşinos pentru Constanţa!”

2371

Articole de la același autor

Zona Casa de Cultură se află în inima oraşului, înconjurată de blocuri turn, unde locuiesc mii şi mii de constănţeni. Cu toate acestea, locul pare uitat de autorităţi, bătrânicios, neîngrijit şi murdar. Parcul a rămas în vremurile ceauşiste, spaţiile verzi de jur împrejur sunt uscate şi distruse, aleile sunt sparte, mobilierul urban este vechi sau, pe alocuri, nu există deloc.

Zi de zi, seară de seară, parcul de la Cultură este luat cu asalt de copiii care vin din blocurile învecinate. Cu trotinete, cu biciclete, cu bunici, cu părinţi, cu toţii se strâng pe platoul şi pe treptele din zonă, se joacă, stau la poveşti, se împrietenesc, petrec timp în aer liber. Zona suferă însă mult la capitolul estetică urbană. Fântâna arteziană este murdară şi nu funcţionează decât din când în când. Bordurile ce împrejmuiesc spaţiile verzi sunt crăpate din loc în loc. Peticele de verdeaţă sunt pârjolite de soare, iar, pe alocuri, pline de buruieni. Mozaicul montat în vremurile comuniste rezistă încă eroic, chiar dacă, unele dale sparte au fost demontate cu totul. Printre crăpături au răsărit buruieni. Copacii sunt strâmbi, crescuţi cum s-a descurcat fiecare. Doar gardul viu şi coniferele par toaletate recent.

„Este unul dintre cele mai mari parcuri din Constanţa, într-o zonă foarte aglomerată. Este inadmisibil să arate aşa, în anul 2021. Sunt oraşe mult mai mici, care au modernizat parcurile şi ţi-e drag să ieşi la plimbare. La noi, te simţi ca pe vremea lui Ceauşescu. Aceiaşi pomi, aceleaşi borduri, totul învechit, spart, depăşit de vremuri. Este ruşinos pentru Constanţa!”, ne-a declarat Cristina S., o locuitoare din cartier.


Oamenii se plâng că nu sunt suficiente bănci pentru odihnă şi suficiente jocuri pentru copii. „Au pus acum câţiva ani, din loc în loc, câteva blocuri de piatră, cu trei lemne de ele, pe post de bănci. Dar după-amiaza şi seara, când se mai răcoreşte, nu prinzi locuri. Părinţii stau urcaţi pe brâul de mozaic, bunicii stau pe borduri, pe trepte sau în picioare. Măcar nişte bănci să mai monteze, dacă nu sunt în stare să refacă tot platoul. Arată jalnic”, ne-a precizat o altă constănţeancă din zonă.

Planuri mari, paşi mici

În urmă cu mai bine de doi ani, Primăria Constanţa lansa un proiect pentru reabilitarea parcului de la Casa de Cultură şi a împrejurimilor. Autorităţile se băteau cu pumnul în piept că vor reface toată zona, o vor moderniza, vor monta chiar şi camere video şi internet gratuit. De la finele lui 2018 şi până în prezent, totul a rămas, deocamdată, pe hârtie. „Este vorba despre proiectul de investiţii Îmbunătăţirea mediului urban în zona Coiciu – Casa de Cultură. Sunt urmaţi paşii procedurali, fiind cuprinsă toată porţiunea de la Casa de Cultură, inclusiv platforma din zona Monumentului Eroilor şi aleile dinspre parc”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.




Conform planurilor administraţiei locale, pentru revitalizarea acestei zone urbane vor fi realizate alei pietonale, piste pentru biciclişti, vor fi create trotuare noi şi vor fi amenajate spaţii verzi. Vegetaţia existentă va fi defrişată, terenul va fi modelat şi vor fi plantate plante perene, va fi pus gazon şi vor fi aduşi arbori şi arburşti. De asemenea, vor fi create facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate, pentru sport, locuri de joacă pentru copii şi vor fi achiziţionate şi montate alei, foişoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere, vestiare şi scene. În plus, va fi disponibil wi-fi gratuit în spaţile publice şi vor fi montate sisteme de supraveghere video a zonei amenajate. Mai mult decât atât, primăria are în plan modernizarea străzilor care conduc în mod direct la terenul supus intervenţiei, înlocuirea sau racordarea la utilităţi publice a terenului unde va fi realizată investiţia şi realizarea unui sistem de irigaţii, precum şi a unui sistem de iluminat pentru spaţii amenajate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7721 secunde