Parcul de la Casa de Cultură, rămas în trecut. "Este trist că văd aceleași scări, dale sparte, rupte, bucăți lipsă!"

2101

Articole de la același autor

Situat în miezul Constanței, într-o zonă rezidențială cu multe blocuri turn și foarte puține spații verzi, parcul de la Casa de Cultură este singurul loc unde copiii se pot juca în voie și bătrânii se pot relaxa pe o bancă, la aer, în serile călduroase de vară. În ciuda veseliei și gălăgiei cu care este inundat zi de zi, bătrânul parc este ponosit, are treptele sparte, zidurile căzute, dalele crăpate și iarba arsă.

Seară de seară, parcul de la Casa de Cultură se umple de copii, părinți și bunici. Cu trotinete, biciclete, cu role sau pe jos, cei mici se joacă pe platoul de lângă statuie, iar adulții sprijină zidurile din apropierea fântânii arteziene. Cele câteva bănci amplasate în apropiere se umplu repede, așa că restul stau pe unde apucă. 


Bătrânul parc a pierdut, în ultimii ani, mulți metri de verdeață și mulți copaci. Au apărut două biserici, aleile s-au îngustat. Platoul central este singurul care a rămas neatins, de ani de zile. Și-a pierdut, pe rând, o parte din trepte, s-au crăpat dalele și colțurile parapeților au început să cadă. Nici florile nu mai sunt aliniate, așa cum au fost gândite de arhitecții din vremea comunismului. Doar statuia se mai înalță semeață, după ce și-a recuperat literele dezlipite.

"Am locuit în zonă când eram copil. Aici m-am dat prima dată cu skate-boardul, pe panta de la Casa de Cultură mi-am rupt mâna, aici am petrecut toate vacanțele. Am plecat, între timp, iar acum am revenit cu copiii mei și, pe timpul verii, locuim în apartamentul părinților. Este trist să văd aceleași scări, aceleași dale… bucăți lipsă. Practic, nu s-a făcut nimic în acești mulți, mulți ani de zile. Am observat că s-au pus pavele pe aleile de lângă biserici și au fost schimbate băncile. Dar pe platoul de la statuie, este totul la fel", ne-a spus, dezamăgit, un tătic pe care l-am întâlnit în zonă, cu bebelușul la plimbare.

"Nu avem spații verzi, nu avem aer curat!"

Cu puțin înainte de ora prânzului, când am ajuns noi în parc, cu 30 de grade Celsius în termometre, zona era aproape goală. Doar câțiva copilași mai zăboveau câteva clipe în mijlocul porumbeilor, înainte să plece la somnul de după-amiază. O stropitoare anemică uda iarba pe o fâșie dinspre bulevard. Spre poștă, însă, spațiul verde era doar o întindere de pământ, unde sandalele se afundau câțiva centimetri în praf.

"E păcat de zona aceasta frumoasă. Ce a făcut Ceaușescu nu mai poate face nimeni. Lor le ia ani de zile să scoată un proiect și apoi ani de zile până să îl pună în aplicare. Noi vrem doar să avem puțină verdeață și un loc unde să putem să ieșim la plimbare. Nu putem să spunem că ieșim la o gură de aer curat că aici nu prea e curat. Nu avem spații verzi, nu avem aer curat…", ne-a mărturisit un alt locuitor al zonei.

Planuri mari, pași mici

Autoritățile locale au planuri mari pentru acest perimetru, pe care l-au lansat public la începutul anului trecut, dar care, deocamdată, a rămas doar pe hârtie. Este vorba despre proiectul "Îmbunătățirea mediului urban în zona Coiciu - Casa de Cultură", pe care vor să o transforme într-o adevărată grădină publică, cu multă verdeață, jocuri pentru copii, piste pentru bicicliști, camere de luat vederi și wi-fi gratuit.

"Terenul pe care urmează a se realiza investiția este situat în cartierul Coiciu, zona Casa de Cultură, și, în prezent, este o platformă betonată aflată în stare de degradare. Prin realizarea de reconversie se vor obține refuncționalizarea unei suprafețe de 18.000 mp, inclusiv căi de acces către spațiul verde, și transformarea acestuia în parc/grădină publică", este planul Primăriei Constanța.

Practic, este vizată exact zona de jur împrejurul Monumentului Eroilor Constanța, unde este o fântână arteziană, sunt câteva petice de pământ cu pini, bucăți de marmură sparte și trepte rupte. Pentru revitalizarea zonei urbane vor fi realizate alei pietonale, piste pentru bicicliști, vor fi create trotuare noi și vor fi amenajate spații verzi. Vegetația existentă va fi defrișată, terenul va fi remodelat, vor fi puse plante perene, gazon și vor fi aduși arbori și arbuști. În plus, vor fi create perimetre de recreere, pentru sport, locuri de joacă pentru copii. Proiectul are în vedere și amenajarea cu mobilier urban, bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, foișoare, pergole, chiar și scene. Toată zona va beneficia de wi-fi gratuit și vor fi montate sisteme de supraveghere video. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6022 secunde