Panică la vestea că se scumpește din nou mâncarea

1390
Panică la vestea că se scumpește din nou mâncarea - 8542e1ea3b61f1c76db84712e56b4b49.jpg

Articole de la același autor

Începutul de an a venit cu prețuri mai mari la alimentele de bază precum lapte, carne, cartofi, iar luna februarie va aduce, din păcate, scumpiri la pâine și ulei. Vestea că se scumpește din nou mâncarea a creat îngrijorare în rândul românilor. Alarmați că, în curând, își vor da și ultimii bănuți pe mâncare, constănțenii au dat iama încă de luni după-amiază în supermarket-uri și în depozitele en-gross, pentru a-și face provizii. Ulei, zahăr, orez, oamenii au pus de toate în coșuri, atât cât le-a permis bugetul.
Într-unul din cele mai aglomerate supermarket-uri din Constanța, stocurile de ulei rafinat ieftin, produs sub marca proprie maga-zinului, s-au epuizat rapid, încă de la primele ore ale după-amiezii. Deși dezamăgiți că nu au mai găsit ulei ieftin, mulți cumpărători au luat sortimente ceva mai scumpe, convinși că oricum e mai con-venabil acum decât mai târziu. "Am auzit că o să crească prețurile. Nu se știe cu cât, dar, dacă se face 10 lei sticla de ulei, o să fie vai de noi. Soțul meu a lucrat la șantier, dar l-au disponibilizat. De șase luni nu mai găsește pe nicăieri de muncă, decât cu ziua, pe ici pe colo. Avem doi copii și ne descurcăm cum putem. Căutăm și noi să cumpărăm mai ieftin", ne-a spus Ionela Petre.

Salarii mai mici, prețuri din ce în ce mai mari
Și tăierea salariilor le-a golit buzunarele multor constănțeni. Fie că lucrează la stat, fie la patron, retribuțiile s-au micșorat, iar bugetul de cumpărături s-a redus consi-derabil. "Laptele, pentru copii, zahărul, uleiul sunt alimente de bază. Dar mai sunt multe altele care nu pot să ne lipsească din frigidere sau din cămară. Pui câteva în coș și s-a dus suta de lei. Nici nu știi pe ce. E greu, parcă e din ce în ce mai greu. Nici nu mai știu de unde să mai fac piața ca să iau cât mai ieftin. Brânza o iau din piață, de la țărani, dar uneori o mai găsesc la reducere și în supermarket, laptele, carnea, la fel. Cartofii și fructele românești le luăm de la târg, că în oraș sunt de două ori mai scumpe. Pentru ouă, ulei, zahăr, pește congelat ne ducem la depozitele angro din zona industrială", ne-a povestit Nina Paraschivescu.

Muncim pentru ca să mâncăm
Potrivit datelor strânse de Institutul Național de Statistică, cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate în gospodării se duce pe mâncare. 41% din consumul gos-podăriilor îl reprezintă produsele alimentare și băuturile nealcoolice, după care 19,9% din venituri se duc pe cheltuieli legate de locuință (apă, energie electrică și termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Iulie 2010
Stire din Sănătate : Alimente care trebuie evitate vara
Pagina a fost generata in 0.4529 secunde