Organizația Salvați Copiii susține alăptarea în spații publice, dar fără criterii de vârstă pentru copii

176
Organizația Salvați Copiii susține alăptarea în spații publice, dar fără criterii de vârstă pentru copii - fotofondalaptare-1520271443.jpg

Articole de la același autor

Senatul urmează să aprobe o propunere legislativă privind alăptarea în spații publice, însă conținutul legii îi îngrijorează pe reprezentanții Organizației Salvați Copiii, considerând că se face o discriminare pe criteriul vârstei copiilor.

"Deși răspunde nevoii de protecție a mamelor și copiilor lor împotriva oricăror forme de discriminare ori de încălcare a dreptului la hrană al copiilor, inclusiv în spații publice, constatăm că inițiatorii proiectului restrâng protecția la copiii de până la 24 de luni, creând premisele unui tratament discriminatoriu, în dezacord cu principiul interesului superior al copilului", explică reprezentanții Salvați Copiii.

Proiectul de lege sancționează cu amendă evacuarea dintr-un spațiu public a mamei și copilului, interzicerea în orice mod a alăptării sau refuzul de a furniza servicii unei persoane pe motiv că mama își hrănește copilul la sân. Astfel de reglementări de protecție a mamei și copilului în unul dintre momentele esențiale ale relației mamă-copil, cu beneficii uriașe pentru sănătatea lor biologică și emoțională, se aflau de mult timp pe agenda societății civile și a specialiștilor din domeniul medical.

Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România, explică că stabilirea unei limite de vârstă a copilului ("copil de până la 24 de luni") este contrară principiului interesului superior al copilului.

"Păstrarea acestei restrângeri a vârstei copilului (24 de luni) transformă proiectul de lege într-un text juridic discriminatoriu sui generis la adresa mamelor și copiilor lor. În opinia noastră, nu există nicio rațiune juridică, medicală ori etică pentru includerea acestei limitări. Reamintim inițiatorilor propunerii legislative că orice reglementare adoptată în domeniul respectării și promovării drepturilor copilului se subordonează cu prioritate interesului superior al copilului, principiu constituțional, în determinarea căruia trebuie să se aibă în vedere nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educație și sănătate, de securitate și stabilitate și apartenență la o familie ale copilului, fie de 24 de luni, fie mai mare. Concluzia este că această condiționare legată de vârsta copilului încalcă dreptul la viață și dezvoltare al copilului și, pe cale de consecință, este contrară interesului său superior", a explicat Gabriela Alexandrescu.

Copiii, alăptați mai mult de doi ani

"Deoarece nu putem presupune existența vreunui argument rațional pentru această separare deliberată a copiilor mai mici de doi ani, protejați împotriva discriminării, de ceilalți copii mai mari, care sunt excluși, considerăm că inițiatorii au aplicat fără discernământ recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a continua alăptarea până la vârsta de doi ani a copilului. De fapt, în toate textele OMS în care este promovată alăptarea ca măsură primordială în asigurarea sănătății și supraviețuirii copilului în primii săi ani de viață, se vorbește despre alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață ale copilului și continuarea hrănirii la sân până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului și dincolo de această vârstă", mai spun cei de la Salvați Copiii.

Aceștia solicită modificarea proiectului de lege aflat în procedură legislativă în Senatul României, prin eliminarea pragului de vârstă al copilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1712 secunde