Orban: Dorim creșterea salariului minim, dar nu dorim ca aceasta să provoace consecințe economice negative

140
Orban: Dorim creșterea salariului minim, dar nu dorim ca aceasta să provoace consecințe economice negative - 28088318-1573134105.jpg

Articole recomandate

Guvernul susține creșterea salariului minim pe economie, dar nu dorește ca aceasta să provoace ''consecințe economice negative'', a afirmat, joi, premierul Ludovic Orban, care a afirmat că dorește și creșterea pensiilor și a amintit că există un deficit la fondul de pensii de peste 2 miliarde de lei.

"De două săptămâni partidul care a fost pur și simplu alungat de la putere răspândește, pe toate canalele posibile, minciuni sfruntate. (...) PNL susține creșterea veniturilor pentru fiecare categorie socială. Sigur că aceasta creștere de venituri trebuie să aibă la bază indicatori economici, trebuie să aibă la bază o creștere economică solidă și sustenabilă care să fie sprijinită pe piloni stabili cum sunt investițiile, investițiile private, creșterea competitivității (...), să ducă cu adevărat la creștere a puterii de cumpărare. (...) Dorim creșterea salariului minim, dar nu dorim ca o creștere a salariului minim să provoace consecințe economice negative asupra companiilor, să determine retragerea de pe piața românească a unor investitori și mai ales să ducă la pierderea unor locuri de muncă. (...) S-a încercat reducerea cu 15% a pensiilor, urmare fiind decizia CCR care a statuat că este neconstituțională tăierea pensiilor și că e un drept de proprietate câștigată de oricare cetățean. Ca atare, părinții și bunicii noștri să aibă încredere în noi că ne dorim să creștem pensiile și creșterea pensiilor să nu fie doar pe hârtie, ci să se simtă în creșterea puterii de cumpărare", a declarat Orban la Ministerul Muncii, la instalarea în funcția de ministru a Violetei Alexandru.

El a amintit, în context, de "minciunile nerușinate răspândite în mod sistematic de un partid toxic care și-a bătut joc de România în ultimii 30 de ani", și a susținut că promisiunea făcută recent de fostul ministru, Marius Budăi, privind creșterea salariului minim cu 100 de lei, nu este susținută de un studiu de impact, "fiind la fel cu cea anunțată de la balcon, în 1989".

"Am întrebat-o pe doamna ministru dacă există vreun studiu de impact la baza proiectului de hotărâre de guvern, inițiat de fostul ministru al Muncii. Nu l-a găsit. A fost precum creșterea din 1989 anunțată de la balcon, din burtă, fără niciun fel de calcul, fără niciun fel de studiu de impact, pentru că orice creștere a salariului minim duce în sectorul public la creșteri de salarii (...), la creșterea costului cu forța de muncă a unei companii", a adăugat Orban.

Premierul a mai spus că Guvernul dorește să analizeze cu mare seriozitate măsurile active care există pe piața muncii, pentru că, din toate consultările avute cu angajatorii privați, "principala problemă este o criză a forței de muncă, în special a forței de muncă în grad de calificare a meseriașilor și a oamenilor cu studii superioare, în special în domeniul tehnic".

În context, Orban a arătat că cea mai bună protecție socială pentru o persoană este să aibă o meserie căutată și să-și găsească un loc de muncă bine plătit, pentru că atunci nu mai are nevoie de asistența statului și de toate costurile destinate situațiilor de marginalizare socială.

Ludovic Orban s-a declarat "foarte îngrijorat" cu privire la fondul de pensii.

"Suntem foarte îngrijorați privitor la fondul de pensii. (...) Astăzi ne confruntăm cu deficit la fondul de pensii de peste 2 miliarde, vom afla cu siguranță cât de curând care este deficitul exact. Asta crește transferul, valoarea sumelor care trebuie transferată de la bugetul de stat către bugetul de pensii. (...) Am cerut ministrului Finanțelor să-mi prezinte situația. (...) În prima fază facem un audit intern, la nivelul fiecărui minister, în urma căruia va rezulta o structură organizatorică care va fi la baza HG de organizare și funcționare a fiecărui minister. (...) Urmărim ca un număr cât mai mare de angajați din sistemul public să aibă o relație cât mai mare cu cetățeanul, să deruleze servicii și operațiuni în beneficiul cetățeanului (...), să creăm o administrație modernă digitalizată, care să reducă contactul care se realizează între angajați și cetățeni", a explicat liderul PNL. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.763 secunde