OPINIE - Spiritul lui 1 Decembrie 1918

794
OPINIE - Spiritul lui 1 Decembrie 1918 - spiritullui1decembrie1918-1638295729.jpg

Articole de la același autor

Fiecare zi din viața românilor ar trebui să fie... națională. 1 Decembrie ar trebui să ne țină tot anul, tot prezentul și viitorul. Nu doar o dată, ci de 365 de ori pe an ar trebui să avem o zi a demnității, o zi a prieteniei, a seninătății și păcii, o zi a belșugului și bucuriei, o zi a viselor și speranțelor împlinite, o zi a dragostei și respectului, o zi a încrederii și unității. Este nedrept față de spiritul Marii Uniri că l-am transformat într-o filă de calendar, în loc să-l trăim, să ni-l asumăm.

Pentru cei mai mulți dintre români, 1 Decembrie 1918 este doar o bornă, ca multe altele de pe drumul istoriei. Unii se mai opresc o clipă, lângă ea, să privească, cu mândrie, în urmă, să tragă învățăminte din trecut și să se întărească cu voință, speranță și încredere în viitor. Poate că atunci se regăsesc pe ei înșiși, își redobândesc puterea și curățenia gândurilor, a idealurilor și sentimentelor. Dacă este așa, e bine.

Dar, oare, pentru câți dintre români 1 Decembrie reprezintă altceva decât ziua când au liber de la serviciu, cu nimic deosebită de sâmbetele și duminicile de peste an? Desigur, nu este vina maselor că ziua lor națională este golită de conținut, de semnificație și de sentiment. Primele care ar trebui să-i dea forță și valoare, care ar trebui să ne dea posibilitatea să trăim și să simțim spiritul acestei zile deosebite sunt instituțiile statului român unitar. Ele trebuie să facă din 1 Decembrie și din zilele ce-i urmează o sărbătoare pentru fiecare cetățean al țării, pentru fiecare casă de români. Statul n-ar trebui să gândească ziua națională doar ca pe un armistițiu solemn și demagogic, pe timpul căruia nu se încasează impozitele și taxele împovărătoare, nu se fac scumpiri, nu se taie facturi criminale și nu sunt debranșați românii de la măruntele plăceri ale vieții. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4718 secunde