Opere de artă, de la degradare la restaurare. Statuile din Constanța au ajuns de tot râsul

1385

Articole de la același autor

Într-un oraș turistic și plin de istorie, multe dintre monumentele și statuile expuse sunt în stare avansată de degradare. La Casa de Cultură, au căzut literele de pe soclul monumentului "Independenței", în Mamaia statuile au rămas fără brațe, iar altele sunt murdare și ruginite. Autoritățile locale vor însă să le restaureze și să le redea strălucirea de odinioară.


Primăria Constanța a lansat un anunț de consultare a pieței privind achiziția de servicii de restaurare, reamplasare și punere în valoare statui și monumente din municipiul Constanța. Într-o primă fază sunt vizate obiectivele care nu fac parte din lista monumentelor istorice, ci sunt considerate opere de artă. Scopul consultării este de a determina o valoare estimată pentru acest serviciu de conservare care asigură protecția patrimoniului orașului. Pe lista obiectivelor de artă plastică ce ar trebui restaurate se află grupul statuar "Cădere de pe soclu", din Parcul Arheologic, monumentul eroilor "Independența" din parcul de la Casa de Cultură, monumentul eroilor Regimentului 13 Artilerie "Vulturul", din parcul Tomis II, monumentul Regimentului 34 Artilerie, de pe strada Traian, statuia "Tinerețe", de la Hotel Doina, stațiunea Mamaia, și Obeliscul din parcul de la Casa de Cultură.
Monumentul din Parcul Arheologic este din bronz, cu soclu de piatră de 12 mp. Acesta necesită curățarea cu detergenți speciali, spălare cu presiune înaltă, spălare cu abur, dar și refacerea rosturilor cu chit proaspăt. Același tratament se impune și celorlalte monumente ale eroilor, cel de pe platoul Casei de Cultură, cel din Tomis II și de pe strada Traian.
În ce privește statuia "Tinerețe" din Mamaia, aceasta trebuie refăcută parțial, pentru a-i fi completat brațul stâng și uniformizată. Iar Obeliscul de 69 de metri din parcul de la Casa de Cultură trebuie spălat și tratat cu substanțe izolatoare.
Companiile care pot efectua aceste lucrări sunt așteptate să-și trimită ofertele de preț la Primăria Constanța, la sediul de pe strada Ștefan Mihăileanu, până la 1 martie 2019, ora 15.


Bazinele ornamentale de pe faleză, refăcute complet
De asemenea, autoritățile locale încearcă să afle cât le-ar costa să repare și să modernizeze patru fântâni arteziene din oraș. Este vorba despre cele care nu au fost date în îngrijirea companiei RAJA, care se ocupă de restul fântânilor din municipiu. Primăria Constanța dorește să achiziționeze serviciul de punere în funcțiune, întreținere, supraveghere și demontare fântâni arteziene și bazine ornamentale. Sunt vizate bazinul "Pescarul" și bazinul "Cascadă", de pe faleza de la Cazino, fântâna arteziană din Piațeta Cazino din stațiunea Mamaia, precum și cele 122 de jeturi de apă integrate în pardoseală din Parcul Arheologic.


Potrivit condițiilor impuse de autorități, prestatorul va asigura atât funcționarea, cât și supravegherea fântânilor, care vor fi pornite pe tot parcursul sezonului estival, până pe data de 30 septembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4815 secunde