Operațiile pe cord deschis au fost amânate din lipsă de materiale sanitare banale

1358
Operațiile pe cord deschis au fost amânate din lipsă de materiale sanitare banale - 192118901b05514d6706ffc9d1ca9e18.jpg
În Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Județean Constanța, timp de aproape trei luni, nu au fost efectuate intervenții chirurgicale pe cord deschis. Dr. Marta Budu, cea care a fost numită în fruntea secției după concedierea dr. Mircea Pătruț, a arătat că s-a ajuns în această situație din cauze financiare. "Întâmpinăm probleme financiare, dar nu în obținerea materialelor specifice profilului clinicii, cât în achiziționarea de materiale sanitare de uz zilnic și medicamente. Spitalul nu are ser, materiale perfuzabile, antibiotice, antiinflamatoare. E ca și cum ai mașina, ai cheile, dar nu ai benzină. Le explicăm pacienților care este situația, iar aceștia își cumpără cele necesare, dacă au posibilitatea", a afirmat chirurgul. Operațiile au fost reluate de curând, marți, 28 septembrie fiind realizată a doua intervenție pe cord deschis din această lună.
Pompele cardiace, protezele de artere, pacemaker-ele și consumabilele necesare pentru funcționarea "inimilor artificiale", cum sunt denumite aparatele care asigură pomparea sângelui în organism, în timpul intervențiilor chirurgicale, sunt achiziționate prin programele naționale. Potrivit medicului-șef, pe programul de chirurgie cardiacă și vasculară au fost alocați clinicii constănțene 499.000 de lei, bani suficienți pentru efectuarea a 50 de intervenții chirurgicale. "De la începutul anului au fost realizate 31 de intervenții, banii sunt suficienți până la sfârșitul anului, pentru operațiile pe care le efectuăm", a afirmat dr. Budu. Totodată, pe programul național de stimulare cardiacă au fost alocați bani pentru achiziționarea de 27 de pacemakere, care se află în dotarea spitalului. Bineînțeles, pacienții care doresc alte tipuri de stimulatoare, mai scumpe și mai performante, trebuie să și le achiziționeze singuri. În prezent în clinică nu se găsesc proteze valvulare - a căror achiziționare a fost întârziată de contestațiile la licitația derulată.
În cazul în care materialele sunt cumpărate de pacienți, acest aspect este consemnat în fișele medicale. "În foile de observație precizăm ce materiale au fost achiziționate de pacienți, cu specificarea că nu i se vor deconta banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. După controalele din august, CNAS a impus o rigoare în privința folosirii fondurilor și trebuie să raportăm, nominal, pentru ce pacienți am folosit materialele sanitare", a afirmat dr. Marta Budu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9288 secunde