Operaţie în premieră la Constanţa. Intervenția chirurgicală a durat 12 ore

4572
Conducerea SCJU Constanța anunță că în cadrul unității medicale din Dobrogea a avut loc o intervenție chirurgicală extrem de dificilă și rară, care a angrenat nu numai resurse medicale importante, dar și o echipă complexă de medici chirurgi și anesteziști, coordonată de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic șef interimar secție Clinică Chirurgie I.

Intervenția a vizat o pacientă în vârstă de 48 de ani, fără antecedente patologice semnificative, care până acum trei luni era în plină stare de sănătate, dar, în urma unor investigații biologice și paraclinice, a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone. Ulterior, pacienta a efectuat mai multe investigații specifice, complexe în clinici din Constanța și București (endoscopie digestivă superioară și inferioară, examen CT și IRM, PET-CT) ce au permis diagnosticul unor afecțiuni neoplazice, a unor cancere multiple, cu localizare la nivelul stomacului, colonului ascendent și transvers (trei tumori sincrone), rezultatul histologic fiind de carcinom.

De asemenea, investigațiile au evidențiat o formațiune tumorală chistică anexială dreaptă voluminoasă (15 cm) și o tumoră uterină însoțite de adenopatii pelvine și de un bloc adenopatic voluminos (8 cm) de-a lungul vaselor iliace și în fosa obturatorie stângă. Mai mult decât atât, în ultimele zile pacienta a prezentat tulburări de tranzit intestinal, diaree, dureri abdominale difuze și vărsături, investigațiile imagistice evidențiind că tumora gastrică prezintă o fistulă cu colonul transvers (comunicare anormală), astfel încât orice mânca era eliminat rapid prin scaun.

Din păcate, ținând cont de prezența acestei complicații și a stadiului evolutiv avansat, s-a decis o sancțiune chirurgicală primară, starea pacientei nepermițând efectuarea unor terapii oncologice (chimioterapie preoperatorie), a declarat Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, coordonatorul întregii echipe medicale.

„A fost un maraton chirurgical, care a implicat o echipă mixtă, chirurgicală și anestezică. Am efectuat această intervenție chirurgicală de rezecție multiorganică, într-un interval de aproximativ 12 ore, realizând excizia «în bloc» a întregului stomac, cu aproximativ 80% din colon (intestin gros), împreună cu splina și o parte din lobul stâng hepatic. Pe lângă acestea, s-a practicat și histerectomie cu anexectomie și ablația formațiunii anexiale drepte, precum și excizia blocurilor adenopatice iliace și obturatorii stângi și drepte”, a explicat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4952 secunde