OMS: Există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer

223
OMS: Există

Articole recomandate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut marți că există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer, după ce mai mulți oameni de știință au cerut acestei organizații să își actualizeze recomandările și comunicările oficiale despre felul în care maladia respiratorie COVID-19 se transmite în comunitățile umane, informează Agerpres.


"Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului și prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19", a declarat la o conferință de presăMaria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de COVID-19.


Anterior, OMS a spus că virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreții expulzate din nasul și gura unei persoane infectate și care ajung apoi foarte repede pe sol.


Dar, într-o scrisoare deschisă adresată organizației cu sediul la Geneva, publicată luni în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de oameni de știință din 32 de țări au subliniat existența unor dovezi care ar arăta că acele particule virale ce plutesc prin aer pot să le infecteze pe persoanele care le inhalează. Întrucât astfel de mici particule exhalate de persoane infectate pot să plutească mai mult timp prin aer, oamenii de știință au cerut OMS să își actualizeze ghidul de recomandări.


Vorbind marți la această conferință de presă organizată la Geneva, Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor, a spus că există dovezi emergente despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, dar că această concluzie nu este însă una definitivă.


"Posibilitatea transmiterii prin aer (a noului coronavirus, n.r.) în spațiile publice - în special în condiții foarte specifice, precum spațiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise - nu poate fi exclusă", a precizat ea. "Totuși, dovezile trebuie centralizate și interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers", a adăugat aceeași specialistă.


Orice modificare din evaluarea pe care OMS o face în privința riscului de transmitere a virusului ar putea afecta actuala recomandare de păstrare a unei distanțe de un metru între oameni. Guvernele lumii, care se bazează pe OMS pentru a-și construi politicile de recomandări naționale, ar putea să își ajusteze la rândul lor măsurile de sănătate publică implementate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.


Maria Kerkhove a anunțat că OMS va publica un comunicat științific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2 în zilele următoare.


"Este nevoie de un pachet complet de intervenții pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanțarea fizică, ci și folosirea măștii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spații, în special acolo unde distanțarea fizică nu poate fi respectată și în special pentru angajații din domeniul medical", a adăugat aceeași specialistă. A


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6492 secunde