Oile și caprele din Dobrogea, amenințate de pesta micilor rumegătoare

366
Oile și caprele din Dobrogea, amenințate  de pesta micilor rumegătoare - fondpesta-1537198175.jpg

Articole de la același autor

După pesta porcină, o altă molimă amenință animalele din România. Este vorba despre pesta micilor rumegătoare, care ar putea afecta efectivele de ovine și caprine. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus deja măsuri suplimentare de prevenție a pestei micilor rumegătoare.

"Având în vedere contextul epidemiologic alarmant în care Bulgaria a notificat până în data de 30 iulie 2018, prin sistemul WAHIS (OIE), șase focare de pestă a micilor rumegătoare (PPR), comunele vizate din Bulgaria fiind Bolyarovo și Elhovo din regiunea Yambol, precum și comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas, ANSVSA a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România. Ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia. Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA județene", precizează directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Diana Cristescu.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, informarea crescătorilor de ovine și caprine de pe raza județului, cu date privind simptomele și evoluția bolii și despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau mortalități, a fost făcută încă din luna august.

Măsuri la graniță

De asemenea, a fost dispusă monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine și caprine, din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale. În plus, la fiecare transport de ovine și caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ținute izolate pentru o perioadă de 21 de zile până la introducerea în efectivul indigen.

Mai mult decât atât, au fost întărite controalele în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animale la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.

"Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, dar care nu afectează omul. Afectează numai rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România, nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyfovirinae, genul Morbillivirus. Transmiterea infecției se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv și puțin probabil indirect, având în vedere rezistența scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluția bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și a căilor respiratorii", explică șeful DSVSA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6062 secunde