Șocant! Crenvurști cu "mâzgă de pasăre" și colorați cu extract de gândaci, în magazinele din Constanța

3208
2
Șocant! Crenvurști cu

Articole recomandate

Sunt preferați de copii de ani buni încoace și, în ciuda poveștilor grețoase despre conținutul lor, crenvurștii rămân în continuare un aliment de bază în alimentația multor români. Cu muștar sau cu ketchup, de pui, porc sau curcan, crenvurștii nu lipsesc din galantarele niciunui magazin, supermarket sau hipermarket, dar câți dintre noi am citit cu adevărat și ne-am documentat despre conținutul lor și ceea ce ingerăm?


Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea crenvurștilor de pe piață. Studiul face parte din campania națională de informare și educare "Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră". 


APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri și supermarketuri) 43 de tipuri de crenvurști, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.


La fabricarea crenvurștilor analizați s-au folosit următoarele ingrediente: carne de pui, carne de pui dezosată mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui, carne de porc, gușă de porc, grăsime de porc, carne de vită, tendoane de porc, slănină, șorici, praf de șoric de porc, emulsie de șorici, gelatină, colagen, grăsimi vegetale, cașcaval, apă, granule muștar, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, amidon cartofi, cazeina, proteină animală, proteină din lapte, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, ketchup, roșii deshidratate, extract de drojdie, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, zahăr din trestie nerafinat, maltodextrină, proteină din soia, ulei de rapiță, ulei vegetal de floarea soarelui, grăsime de palmier, lapte praf degresat rehidratat, sare neiodată, sare cu nitriți, sare de mare iodată, sare marină afumată, proteină din lapte, ceapă, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, praf de usturoi, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente, arome naturale, aromă de fum, fum de lemn de fag, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).


"Mâzgă" de… pasăre


Cantitatea de carne din crenvurștii analizați diferă de la producător la producător, descoperindu-se procente de 8 și chiar 4 la sută. Există însă și crenvurști care au carne până la 80, 88, 93 și 96 la sută. La 7 la sută din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne din rețeta folosită la fabricare. Iar mai bine de un sfert din crenvurștii de pe piață conțin carne separată mecanic, fie că este de pui, fie că este de curcan. În jargonul specialiștilor, are chiar denumirea de "mâzgă" sau "noroi": "noroi alb - white slim, în limba engleză" (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei și pasarea pastei, care cuprinde măcinătură de os, măduva osoasă și celelalte țesuturi comestibile, sub presiune.


93 la sută din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7 la sută dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari! La 91 la sută din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecțiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire.


Aditivi suspectați de apariția unor afecțiuni alimentare


Și mai grav este că 42 la sută dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă. La 44 la sută dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu. La 9 la sută dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.


"La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitați crenvurștii obținuți din carne separată mecanic (resturi de țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare", a declarat președintele APC România.


Top 10 mărci de crenvurști după conținutul de carne:


Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
AIA/Italia cu88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.


Top 10 mărci de crenvurști după numărul de aditivi alimentari:


Campofrio cu 11 aditivi;
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm, Prodprosper cu 4 aditivi;
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.


Comentează știrea

Papu
10 mai 2016
....și sucurile

Nu numai crenvurștii sunt colorați cu colorant extras din găndaci, la fel sunt și toate sucurile, sunt colorate cu extract din acești gândaci. Am văzut cu mai mulți ani în urmă un reportaj la tv. cum erau adunați acești gândaci care trăiau prin copaci sub scoarță ,erau copți de vii și pisați/râșniți până deveneau un praf roșu. Acești gândaci de mărimea unui cărăbuș sunt comestibili, se spunea în acel reportaj.

laurentiu
10 mai 2016
de mancat

va rugam nu mai spuneti prostii despre produse alimentare, mancati la restaurant sau in cluburi, voi cei care aveti bani de furat, mai bine educati-va 'copii' sa respecte scoala / respectand pe altul te respecti pe tine insuti/ nu mai fiti impostori desi sunteti prosti facuti gramada!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5276 secunde