Oamenii străzii, degerați, au ajuns la UPU

1372
Oamenii străzii, degerați, au ajuns la UPU - fec85144b80170add6f0dae469dca92e.jpg

Articole de la același autor

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a devenit, la sfârșitul de săptămână care a trecut, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate, refugiu pentru oamenii străzii - cum se întâmplă la fiecare ger năprasnic. În încăperea care ar fi trebuit să fie realizat triajul bolnavilor erau cazate, ieri la prânz, șase persoane fără adăpost. "Au fost aduși de ambulanțe, i-am spălat, le-am dat haine curate și mâncare de la noi. Ar trebui să se găsească totuși un spațiu și pentru ei, pentru că ne fac probleme. Au spart o lampă cu ultraviolete, ce costă câteva mii de euro, miroase îngrozitor aici. În plus, în loc să ne ocupăm de bolnavi, le purtăm lor de grijă", ne-au spus cadrele medicale de la UPU, care au adăugat că oamenii străzii au devenit "clienți" obișnuiți ai unității. "Sunt aceiași care vin de fiecare dată când dă frigul", au afirmat cadrele medicale.
La spital au ajuns, în ultimele două zile, și trei persoane cu degerături și hipotermie. Unui bărbat, care a adormit pe stradă după ce a consumat băuturi alcoolice, medicii au fost nevoiți să-i amputeze trei degete. Bolnavul a rămas internat în Secția de Chirurgie Plastică și Arși. Un alt pacient, ajuns la spital cu hipotermie, a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare întrucât prezenta simptomele caracteristice tuberculozei. Cel de-al treilea pacient, care făcea parte din rândul oamenilor străzii, a părăsit spitalul fără a anunța cadrele medicale.
Medicii au fost solicitați, în aceste zile, și de persoanele ce au suferit traumatisme din cauza ghețușului. Dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt SCJU Constanța, ne-a spus că numai ieri, până la ora 14,00, la UPU ajunseseră 25 de persoane cu luxații și fracturi după ce au alunecat pe gheață. "Astfel, în trei zile, la spital au ajuns 150 de persoane cu diverse traumatisme", a arătat medicul.

Directivă să fie găsite spații pentru cazurile sociale
Revenind la oamenii străzii, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a cerut prefecților, în cadrul videoconferinței desfășurate ieri cu privire la gestionarea situației cauzate de temperaturile scăzute, "identificarea unor spații unde să fie duse persoanele fără adăpost, pentru a nu bloca activitatea din unitățile de primiri urgențe". Prefectul Constanței, Claudiu Palaz, ne-a declarat că au fost trimise adrese către primării pentru a fi stabilite respectivele spații, încă de la instituirea codului galben. La fel, a fost trimisă o adresă și către Direcția de Sănătate Publică pentru identificarea unor spații unde ar putea fi cazate persoanele fără adăpost. Precizăm că la nivel național au fost înregistrate patru decese cauzate de hipotermie. Niciun astfel de caz nu a fost semnalat la Constanța.
Serviciul Județean de Ambulanță Constanța a scos, ieri, pe teren 30 de autosanitare, întrucât timpii de răspundere la solicitări erau destul de mari, înregistrându-se întârzieri. Mai mult, ambulanțele au întâmpinat probleme în a ajunge la solicitările din județ, pentru că drumurile erau înzăpezite. Astfel, în jurul orei 15,00, a fost nevoie ca utilajele de deszăpezire să deschidă drumul pentru o ambulanță care trebuia să ajungă la Movila Verde, pentru a transporta un bolnav la spital.

Măsuri obligatorii pentru angajatori
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a atenționat societățile și instituțiile care desfășoară activități în spații deschise că trebuie acordată toată atenția aplicării măsurilor de protecție împotriva hipotermiei, pentru angajații care își desfășoară activitatea în aer liber. Conform art. 5 al Ordonanței de Urgență 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, "angajatorii trebuie să asigure: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, asigurarea echipamentului individual de protecție".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3456 secunde