O scădere dramatică și cauzele acesteia. Câți delfini mai sunt în Marea Neagră

209
O scădere dramatică și cauzele acesteia. Câți delfini mai sunt în Marea Neagră - catidelfini-1563712473.jpg

Articole de la același autor

An de an, zeci de delfini își găsesc sfârșitul pe plajele litoralului românesc. Cei mai mulți sunt omorâți chiar de plasele pescarilor. Din păcate, numărul delfinilor din Marea Neagră a scăzut dramatic în ultimii ani.

Ultima monitorizare a simpaticelor cetacee, realizată vara aceasta de organizația nonguvernamentală Mare Nostrum, arată că mai sunt doar câteva mii.

"În cele trei săptămâni intense de monitorizare aeriană, cu peste 12.000 km survolați, au fost realizate 1.750 de înregistrări aferente delfinilor și marsuinilor. Monitorizarea aeriană s-a realizat deasupra apelor Mării Negre din România, Bulgaria, Ucraina, Turcia și Georgia. Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului CeNoBS, cofinanțat de către Uniunea Europeană", explică reprezentanții Mare Nostrum.

Opt specialiști din patru țări europene, împărtiți în două echipe, au parcurs peste 12.000 km în 19 zile (dintre care 7.000 km monitorizați), în două aeronave Cessna Skymaster "Push Pull" ale companiei aeriene Action Air Environment. O echipă a pornit din Ucraina și cealaltă din Georgia, colectând date despre cetacee și nu numai, în paralel, deasupra apelor teritoriale ale Ucrainei, României, Bulgariei, Turciei și Georgiei.

"În cei 7.000 kilometri monitorizați, cele două echipe de observatori au colectat date privind abundența cetaceelor din Marea Neagră, dar și a peștilor, păsărilor, precum și deșeurilor marine, descriptori ce se regăsesc în definirea stării de bine a mediului. Au fost acoperite 60 de transecte liniare de-a lungul perimetrelor celor cinci țări, iar pentru colectarea eficientă a datelor, a fost utilizat un soft inovativ - Sammoa, un soft dedicat misiunilor aeriene de observare a megafaunei marine dezvoltat de Observatoire Pelagis, Universitatea La Rochelle - CNRS, Franța. Softul permite colectarea în timp real a observațiilor vizuale, poziționarea GPS, precum și înregistrarea audio simultană, ceea ce ajută enorm în procesul de validare a datelor", menționează Marian Paiu, coordonator al misiunii și reprezentant Mare Nostrum.

19 zile de monitorizare aeriană

Potrivit datelor preliminare, în 19 zile și 7.000 km monitorizați din avion, au fost efectuate peste 1.750 de înregistrări aferente delfinilor și marsuinilor.

O înregistrare poate avea între unu și 50 indivizi. Pe specii, afalinii au fost înregistrați în doar 121 de cazuri, un număr foarte mic raportat la celelalte două specii: marsuinii și delfinii comuni.

Misiunea s-a încheiat în Turcia, pe aeroportul din Zonguldak, unde cele două echipe s-au reunit.

Georgia și Ucraina, obstacole pentru expediție

Expediția nu a fost ușoară pentru niciunul dintre membrii celor două echipe de observatori. Chiar dacă lucrurile au mers conform planului în anumite regiuni, în altele, problemele au fost la ordinea zilei și au îngreunat misiunea.

"Echipele de cercetători au fost mixte, lucru care a ajutat mult în depășirea obstacolelor apărute pe teren. De exemplu, odată ajunși în Ucraina, am aflat că nu mai putem ateriza pe aeroportul tehnic pentru realimentare, lucru care ne împiedica să ne continuăm misiunea.

Un alt exemplu este Georgia, unde procedurile naționale ne impuneau să avem la bord un militar, lucru care ducea la depășirea masei maxime autorizate pentru decolare în siguranță. Printre altele, am întâmpinat multiple probleme legate de zonele militare sau aeroportuare, închise survolului. Din fericire, am reușit să depășim toate aceste probleme prin intervențiile colegilor de echipă din celelalte țări și prin deschiderea de care au dat dovadă autoritățile naționale, care au înțeles scopul și importanța acestui proiect.

Putem spune că este un efort istoric de cooperare, atât din partea țărilor din bazinul Mării Negre, dar și a celor din exterior, implicând experți din Italia și Franța, precum și susținerea ACCOBAMS - Secretariatul Permanent al Acordului privind conservarea cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona adiacentă a Atlanticului", mai povestește Marian Paiu, expert ecolog în cadrul ONG Mare Nostrum.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5339 secunde