O șansă pentru salvarea lacului Nuntași. "Avem datoria morală de a reface ecosistemul!"

459
O șansă pentru salvarea lacului Nuntași.

Articole de la același autor

Lacul Nuntași va fi salvat. Directorul Administrației Bazinale Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, a anunțat că a primit undă verde pentru lucrările de decolmatare a lacului. Demersurile au fost demarate după ce, săptămâna aceasta, lacul a secat complet, din cauza secetei, dar și din cauza dezafectării unor stavile de legătură cu alte surse de apă.

Lacul sărat Nuntași ar putea fi redat comunității. În urma cercetărilor la fața locului, specialiștii au concluzionat că, pentru refacerea luciului de apă, trebuie începută de urgență decolmatarea lacului. "În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Bogdan Bola, directorul de la Apele Române Dobrogea – Litoral, am hotărât să salvăm Lacul Nuntași din județul Constanța. În calitate de gospodari ai apelor, dar și pe poziția unei instituții care deține monopol strategic în gestionarea resurselor de apă, chiar dacă acest lac nu este în administrarea noastră, avem datoria în primul rând morală și nu numai, de a ne implica cu toate forțele și resursele de care dispunem să îl readucem la statutul său de altă dată", a anunțat directorul Administrației Naționale Apele Române, Erwin Molnar.

Potrivit acestuia, mai este nevoie doar de o notificare din partea conducerii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, administratorul de drept al lacului, prin care solicită intervenția Apelor Române pe lac. "Odată ce avem acordul lor scris, ne mobilizăm forțele. Chiar de săptămâna viitoare, putem să începem intervenția. Este vorba despre două utilaje, un excavator cu braț lung de 18 metri și un buldoexcavator, pe care le putem folosi pentru decolmatarea celor două canale acum complet obturate. În două - trei luni, vom reuși să aducem apă în lac și, în acest fel, vom reface secțiunile de scurgere a apelor", a mai spus directorul Apelor Române.

"Este mare păcat că s-a ajuns aici!"

Astăzi, Lacul Nuntași este doar o bucată de pământ arid, într-o zonă sălbatică, care altădată bucura turiștii cu o floră și faună deosebită. Erwin Molnar plusează și precizează că intenționează să refacă lacul complet. "Obiectivul nostru primordial și imediat este să asigurăm realimentarea lacului. Este mare păcat că un lac de o suprafață de peste 850 de hectare să ajungă să sece aproape complet. Acum șapte ani, nivelul în lac era de peste doi metri. În aprilie, specialiștii noștri evaluau un nivel al apei de aproape jumătate de metri. Diferența de nivel este evidentă. Este clar că acest proces de colmatare a condus la apariția acestui fenomen de secare a lacului, în care și flora și fauna au fost puternic afectate. Vorbim despre un lac care face parte din zona protejată a complexului Razim - Sinoe. De aceea, voi reuni, la rândul meu, toate instituțiile competente pentru a găsi împreună soluții ca să refacem ecosistemul acestui lac, puternic afectat de lipsa apei. Mai mult, ne oferim expertiza și sprijinul colegilor de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru a extinde colaborarea și cu alte instituții, inclusiv ONG-uri interesate. Sunt deschis pentru un parteneriat cu mai multe instituții care să ne ofere soluțiii viabile și o viziune pe termen mediu și lung. Eventual, putem gândi scrierea unui proiect de finanțare europeană care să atragă fonduri europene în zonă", a completat directorul Apelor Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1062 secunde