O şansă în plus pentru pacienţii cu cancer, din Constanţa. Radioterapia, din nou funcţională

618

Articole de la același autor

Aproape 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer au intrat în evidenţele medicale ale Spitalului Judeţean Constanţa numai anul acesta, până în prezent. Pentru unii dintre ei nu se mai poate face nimic, pentru cei mai mulţi însă, mai este o şansă. Iar, începând de săptămâna viitoare, aceştia au la dispoziţie un laborator performant de radioterapie, chiar în incinta unităţii sanitare, unde pot face gratuit tratamentul ce le poate salva viaţa.

Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost complet reabilitat. Acesta va deveni funcțional în perioada imediat următoare. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a eliberat, în cursul zilei de vineri, 25 septembrie, autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear. Experții CNCAN au efectuat în cursul acestei săptămâni ultimul control al aparaturii.



Noul laborator din cadrul spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. „Reabilitarea Laboratorului de Radioterapie a presupus mai multe etape și a fost posibilă cu sprijinul companiei RAJA SA. Activitatea laboratorului a încetat în aprilie 2016, când termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat. În anul 2017, la sediul Guvernului, a fost semnat contractul pentru achiziționarea echipamentului iar la începutul anului 2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța a primit din partea CNCAN autorizarea pentru dezafectarea sursei vechi de cobalt. În luna martie vechea sursă a fost dezafectată și transportată în condiții de maximă siguranță la Institutul Nuclear Pitești. Abia după îndepărtarea sursei, a început pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului, programată în 2019. Însă până la începerea propriu-zisă a lucrărilor au fost parcurse multe alte etape, documentaţii şi autorizaţii”, a explicat managerul Spitalului Judeţean, s.l. dr. Cătălin Grasa.

Tratament la cele mai înalte standarde

Din păcate, pandemia a amânat următoarele etape, însă din momentul în care au fost luate primele măsuri de relaxare s-au reluat și demersurile în vederea finalizării ultimelor etape. „Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța”, a mai spus dr. Cătălin Grasa.



Pe lângă sprijinul primit de la RAJA, o parte din dotări au fost realizate şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi cu un aport consistent al Ministerului Sănătăţii care a trimis spitalului un accelerator linear de particule, un computer tomograf simulator, precum şi alte dotări specifice, în valoare de aproximativ 26,5 milioane de lei. „Este deosebit de necesar pentru pacienţii din judeţul Constanţa şi nu numai să poată fi trataţi acasă. În lupta cu această boală nemiloasă fiecare secundă în plus contează. Prin tot ce am făcut, sper să reuşim să schimbăm în bine viaţa pacienţilor oncologici”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3261 secunde