O nouă șansă pentru bolnavii de cancer. "Fiecare zi ce trece ne apropie tot mai mult de moarte!"

722
O nouă șansă pentru bolnavii de cancer.

Articole de la același autor

Dacă în urmă cu aproximativ o săptămână, bolnavii de cancer aflați în stadii avansate ale bolii se temeau pentru viața loracum, ei au oarece motive de bucurie. În scurt timp, va fi deschis, la Cumpăna, un centru de îngrijiri paliative, similar celui care a funcționat la "Casa Soarelui". 


La acest moment, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), dr. Constantin Dina, este în curs de autorizare un astfel de centru de îngrijiri paliative, care va avea un număr de 49 paturi și va funcționa în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Între timp, se așteaptă eliberarea documentului de intabulare, iar după obținerea acestuia, vor fi făcute demersurile necesare pentru emiterea unei hotărâri de guvern, care să permită demararea unei licitații publice, pentru concesionarea/închirierea terenului și clădirii de la "Casa Soarelui". 


Reamintim că, luna aceasta, Centrul "Casa Soarelui" și-a închis porțile pentru bolnavi, deși era singurul din județ care se ocupa de pacienții aflați în stadiu terminal al bolii. 


"În anul 2003, între Centrul de Îngrijiri Paliative «Casa Soarelui» și Direcția de Sănătate Publică Județeană a fost încheiat un contract de colaborare, pentru dezvoltarea serviciilor paliative la nivelul județului nostru, activitatea desfășurându-se în imobilul situat pe strada Piatra Craiului, care face parte din lista patrimoniului aflat în domeniul public al statului și în administrarea DSPJ Constanța. În prezent, parteneriatul între cele două entități a încetat, după ajungerea la termenul limită stipulat în cadrul contractului. Pentru a putea derula un nou parteneriat, noi am demarat în anul 2017 procedurile de intabulare, cu noua situație patrimonială, care a intervenit în noiembrie 2016, ca urmare a primirii în administrare a terenului în indiviziune cu proprietatea publică a statului", au explicat reprezentanții DSPJ. 


Unde este Radioterapia? 


Desigur, chiar dacă problema îngrijirilor paliative se rezolvă, într-un final, mai rămâne o altă problemă nesoluționată: Radioterapia. Din nefericire, bolnavii de cancer se deplasează în continuare spre alte județe din țară, întrucât, la Constanța, nu există un centru de Radioterapie care să-i ajute în lupta cu boala. 


În județul nostru, activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost suspendată în urmă cu mai bine un an, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Ca urmare, Radioterapia pentru toți pacienții din Constanța se face la Institutul Oncologic din București sau alte județe ale țării. 


"Este adevărat că Radioterapia este o procedură care ajută la vindecare sau care poate fi folosită ca terapie adjuvantă, pentru a preveni recidivele după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorilor primare, dar este foarte greu să fii mereu pus pe drumuri. Spre exemplu, eu nu apuc bine să mă întorc acasă, că iar trebuie să plec în Capitală. Sperăm ca serviciul de Radioterapie să fie repus în funcțiune cât mai repede, pentru că fiecare zi ce trece ne apropie tot mai mult de moarte", ne-a declarat Alexandra B., bolnavă de cancer. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Septembrie 2017
Stire din Social : Când vine vaccinul antigripal
Pagina a fost generata in 0.3886 secunde