Proiect de anvergură al SEOPMM Oceanic Club

"O mare liberă pentru delfini!"

364
2

Articole de la același autor

În data de 28 februarie, SEOPMM Oceanic Club împlinește 22 de ani de la înființare. În tot acest timp, societatea a dus la bun sfârșit o serie întreagă de programe de explorare, de conservare și reconstrucție ecologică. A continuat cu educarea tinerilor din Constanța și nu numai, a înființat prima rezervație submarină din bazinul Mării Negre - "Acvatoriul Marin Litoral 2 Mai - Vama Veche" și a întreprins acțiuni de igienizare a unor zone submerse sau din perimetrul unor rezervații naturale, cu primele încercări timide de organizare a unor expediții științifice românești în afara frontierelor României. 
"În cadrul evenimentului aniversar, vom face cunoscută publicului constănțean posibilitatea de a redirecționa 2% din impozitul pe veniturile persoanelor fizice către organizația noastră, spre a fi utilizați pentru proiectul nostru, «O mare liberă pentru delfini!», proiect ce face parte din programul operațional «Delfinii în criză! - Dolphins in distress!», unul dintre cele șapte programe strategice multianuale ale organizației. De altfel, plasele pescărești pierdute sau abandonate în mare reprezintă un flagel la nivel mondial care cauzează moartea unui număr însemnat de cetacee, fenomen de care nici apele marine românești nu au fost ferite. De aceea, SEOPMM Oceanic Club și-a propus curățarea primei zone din apele maritime teritoriale de plase abandonate și declararea primei zone libere de plase pescărești. Vrem să reducem cu cel puțin cinci cazuri numărul mediu anual de cetacee eșuate moarte din cauze nenaturale în zona costieră Constanța și să declanșăm un răspuns, în sensul continuității și dezvoltării demersului, la nivelul autori-tăților", susțin reprezentanții organizației. 
În data de 21 februarie, asociația va organiza un eveniment aniversar care va avea loc în Club Doors din Constanța, eveniment ce va fi urmat de o campanie aniversară cu ocazia împlinirii celor 22 de ani de la înființare, ce se va desfășura în Maritimo Shopping Center, sâmbătă, 22 februarie, începând cu ora 10,00. 


Comentează știrea

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa
5 februarie 2014
Rezervatia Marina

Ii felicitam pe colegii nostri de la "Oceanic Club" pentru activitatea depusa si, la ceas aniversar, le dorim sa obtina rezultate la fel de frumoase in activitatea pe care o depun in slujba mediului marin. Dar, in calitate de custode al rezervatiei marine "Acvatoriul litoral marin 2 Mai - Vama Veche", ne simtim obligati sa facem urmatoarele precizari: Rezervatia "Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai" a fost infiintata prin Decizia 31/1980 a Consiliului Judetean Constanta, deci, la infiintarea SEOPMM Oceanic Club, aceasta era deja constituita de 12 ani. Initiativa de declarare a acestei zone marine ca rezervatie a apartinut unui grup de entuziasti de la fostul Institut Roman de Cercetari Marine (actualul INCDM "Grigore Antipa"), mai precis prof. univ.dr. Muller Geza si prof. univ. dr. Adrian Bavaru, de la Universitatea "Ovidius" Constanta. Consideram ca se cuvine sa ne amintim si sa le multumim!

dr. Răzvan Popescu-Mirceni
8 februarie 2014
Rezervația marină

Vă mulțumim pentru felicitări și pentru rememorarea contribuției esențiale a celor două personaje marcanete ale vieții științifice constănțene. Dar trebuie să facem câteva precizări importante pentru adevărul istoric al evenimentelor: Regretatul profesor Gheza Iuliu Muller a fost unul dintre membrii Corpului de Experți al Societății de Explorări Oceanograice și Protecție a Mediului Marin Oceanic-Club încă din anul 1993 când prima activitate a domniei sale în cadrul organizației a fost cea de consultant științific al documentarului "IMPACT" produs de echipa noastră. Chiar în acel film domnia sa menționa că zona marină 2 Mai -Vama Veche nu a existat nicodatâă de facto decât "pe hârtie" fără a avea nici măcar delimitarea precizată în decizia 31/1980. Ulterior în proiectul legii 5/2000 aceasta fusese omisă cu desăvârșire, fiind inclusă în anexa acestei legi în urma lobby-ului organizației noastre prin dl. deputat Marinescu (1999) și a campaniei de strângere de semnături derulată de organizația noastră la acea vreme (presa locală a avut numeroase relatări despre acesta la momentul respectiv). Inclusiv propunerea ca Institutul National de Cercetare Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" să devină custode al rezervației a venit din partea organizației noastre împreună cu Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-cultural (Salvati Vama).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8878 secunde