"O familie, o casă". Ce șanse mai au constănțenii să-și ia un apartament cu sprijin de la stat

689

Articole de la același autor

Apetitul constănțenilor pentru apartamente noi, luminoase, moderne pare că de-abia s-a stârnit. Dezvoltatorii imobiliari au proiecte pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, băncile sunt deschise la negocieri, iar statul pune și el umărul cu o nouă viziune a programului "Prima Casă".


Mulți tineri sunt în dilemă dacă să opteze pentru un credit imobiliar sau să aplice pentru Prima Casă. Diferența a devenit nesemnificativă în ultimii ani, pe măsură ce instituțiile bancare și-au adaptat oferta, așa că programul guvernamental nu își mai atinge scopul în acest moment. Tocmai de aceea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că "Prima Casă" se va numi "O familie, o casă" și va avea un caracter social.


"Am finalizat programul «O familie, o casă», în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale României. Inițiativa Guvernului are, în primul rând, un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor și numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen Teodorovici.


Prag de venituri pentru familie
Astfel, va fi introdus un prag de venit pentru beneficiar, dar și un preț maxim de achiziție a locuinței respective. Practic, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, valoarea venitului total pentru cei care solicită sprijin pentru a-și cumpăra o locuință nu poate fi mai mare de 7.000 de lei.
Este menținută condiția cu avansul minim de 5% din prețul de cumpărare a apartamentului sau casei, care nu poate costa mai mult de 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Astfel, valoarea finanțării garantate poate fi de maximum 66.500 de euro.


În plus, beneficiarii pot primi dobândă subvenționată la credit, diferențiat, pentru familiile cu un copil sau pentru familiile cu doi sau mai mulți copii. Statul va acorda reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului, pentru familiile cu un singur copil, și reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.


Suflu nou pe piața imobiliară
Măsurile sunt binevenite, iar experții consideră că vor aduce un suflu nou pe piață. "Multe dintre apartamentele noi se vor încadra în prețul maxim admis prin programul modificat. Cererea cea mai mare este pentru apartamente cu două, trei camere. La trei camere prețul poate depăși 70.000 de euro, însă, la două camere, cu o suprafață chiar și de 60 de metri pătrați, prețurile sunt mai mici. Va fi însă o problemă cu condiționarea venitului maxim. Totuși, cum Constanța este în provincie, aici salariile sunt mai mici și cu siguranță vor fi beneficiari. Mai sunt și familii unde lucrează un singur părinte, deci ne așteptăm ca să crească ușor vânzările. Din Prima Casă singurul avantaj care rămăsese era cel al avansului de 5%, în rest, băncile ofereau condiții asemănătoare, uneori chiar mai bune, pentru credite imobiliare sau ipotecare", a declarat, pentru "Cuget Liber", agentul imobiliar Claudiu Ispas.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.057 secunde