O echipă de cercetători ar fi descoperit de ce apare cancerul

426
O echipă de cercetători ar fi descoperit de ce apare cancerul - cancer-1517904030.jpg

Articole recomandate

Sistemul imunitar și nu moștenirea genetică ar reprezenta factorul-cheie în prevenția cancerului, conform unui studiu publicat în cea mai recentă ediție a jurnalului Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de Press Association.


O echipă de oameni de știință de la universitățile Dundee, Heriot Watt și Edinburgh din Scoția și de la Institutul Curie din Franța a descoperit că slăbirea sistemului imunitar odată cu îmbătrânirea reprezintă un motiv important pentru dezvoltarea tumorilor, potrivit Agerpres.


Conform concluziilor, în general, sistemul imunitar manifestă un declin mai lent la femei în comparație cu bărbații, fapt ce a permis analizarea diferențelor de gen în incidența cancerului. De asemenea, riscul de apariție a acestui tip de afecțiune crește în mod semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.


Predispoziția genetică, stilul de viață și mediul înconjurător reprezintă la rândul lor factori de risc în dezvoltarea cancerului.


Cercetătorii au analizat informații prelevate de la două milioane de cazuri de cancer ale unor persoane cu vârste între 18 și 70 de ani și au conceput o ecuație matematică pentru a estima modul în care va crește incidența cancerului. Modelul lor a funcționat mai bine comparativ cu ipoteza mutațiilor multiple, au notat ei.


''Este încă devreme, însă dacă se dovedește că avem dreptate se poate vorbi despre o cu totul altă modalitate de a trata și preveni cancerul'', a declarat Thea Newman, cadrul didactic în cadrul Universității Dundee.


''Aproape orice cercetare importantă din domeniul cancerului se bazează pe înțelegerea mutațiilor genetice, țintirea lor și, astfel, vindecarea bolii. Nu contrazicem faptul că mutațiile (genetice) cauzează cancer, însă punem sub semnul îndoielii afirmația potrivit căreia ele sunt principalele vinovate pentru creșterea rapidă a incidenței cancerului odată cu îmbătrânirea în condițiile în care aceasta din urmă determină modificări profunde în organism'', a explicat omul de știință.


Echipa de cercetători a testat modelul conceput pe informații prelevate din baza de date a programului american ''Surveillance, Epidemiology, and End Results'' (Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate - SEER) al Institutului Național pentru Cancer. Rezultatele au relevat faptul că mai multe tipuri de cancer au o puternică legătură cu declinul sistemului imunitar, în timp ce alte forme de tumori ar fi declanșate de o combinație dintre slăbirea imunității și mutațiile multiple.


''Credem descoperirile noastre sunt extrem de relevante și demonstrează nevoia de a aborda cu mai multă seriozitate sistemul imunitar în cadrul studiilor despre cancer'', a subliniat Clare Blackburn, cadrul didactic la Universitatea din Edinburgh.


(Studiul) ''sugerează că, pe lângă mutații, ar trebui să ne concentrăm atenția și pe modul în care poate fi întărită funcția timusului, într-un mod controlat'', a adăugat acesta cu referire la un organ cu rol important al sistemului imunitar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6798 secunde