O ducem mai bine decât înainte de criză?!

691
3
O ducem mai bine decât înainte de criză?! - romanicumparaturi-1326301799.jpg
Mulți români par să fi trecut cu bine de recesiune. Au fost mai chibzuiți, nu au mai aruncat cu bani în stânga și în dreapta, au cumpărat numai strictul necesar, au dat iama la promoții, orice pentru a se descurca cu banii. Datele statistice arată că românii au avut în 2011 salarii mai mari decât în 2008, atunci când abia începuse să se resimtă criza financiară. Cu toate acestea, puțini se pot lăuda că au dus-o mai bine. Din contră, cei mai mulți consideră că au avut un trai mai greu.

Potrivit Institutului Național de Statistică în luna noiembrie 2011, câștigul salarial mediu brut a fost de 2.054 de lei, în creștere cu 46 de lei față de luna octombrie. În realitate, în mână românii au rămas cu un salariu mediu de 1.491 de lei, în creștere față de luna anterioară cu 34 de lei (2.3%). Cele mai mari salarii le-au luat angajații din domeniul intermedierilor financiare - 3.705 de lei, iar cele mai mici cei din hoteluri și restaurante - 857 de lei.

Scumpiri din toate părțile

Înainte de criză, în primul trimestru din 2008, venitul bănesc mediu al unei gospodării în România era de 1.612 lei, respectiv 553 de lei pe persoană. În primul trimestru din 2011, venitul bănesc mediu s-a situat la 1.870 lei, în creștere cu 16% față de 2008. În tot acest timp însă prețurile, atât la mărfurile alimentare, cât și la cele nealimentare au crescut semnificativ. Însă cel mai greu s-a resimțit scumpirea utilităților, a gazelor, a întreținerii la bloc și a combustibililor.

Cât cheltuim pe mâncare

Dacă este să facem socoteală cât de bine trăiește la ora actuală o familie cu doi copii în care presupunem că ambii părinții câștigă un salariu mediu de 1.500 de lei, ne dăm seama că nu este tocmai bine. Așadar cei patru trebuie să trăiască o lună întreagă cu 3.000 de lei. Calculăm 150 de lei de mâncare pe săptămână, ceea ce oricum este destul de puțin, la care mai adău-găm 50 de lei pe săptămână pentru cheltuieli cu mărfuri nealimentare, gen detergenți, hârtie igienică, șervețele, șampon, deodorante, aparate de bărbierit. Așa se fac 800 de lei numai pentru alimente și produse de igienă. Apoi adăugăm 500 de lei întreținerea pe o lună de iarnă la un apartament cu trei camere, 200 de lei factura la curent electric, 100 de lei pentru telefon fix, cablul TV și internet, 200 de lei pentru telefoanele mobile, 200 de lei pentru transport în comun și combustibil. Tragem linie și se fac 2.000 de lei. Mai rămân 1.000 de lei pentru alte cheltuieli gen haine, educație, divertisment, asta dacă familia cu pricina nu are rate, impozite, asigurări și alte taxe de plătit. De vacanțe sau alte cheltuieli neprevăzute aproape că nu se mai pune problema, ele nici nu mai pot fi luate în calcul deoarece nu mai rămâne deloc buget pentru așa ceva.

Mai puțini bani la țară

Așa cum este ușor de intuit, cele mai mari câștiguri salariale le au persoanele care locuiesc la oraș. Gospodăriile din mediul rural au venituri bănești aproape la jumătatea celor din mediul urban. Este drept că nici cheltuielile lor nu se ridică la nivelul celor de la orașe, mai ales dacă oamenii au în bătătură și câteva păsări, o văcuță, un purcel, o grădină de legume. Mai mult de o treime din veniturile celor care locuiesc la țară provin din prestații sociale - 38%, în timp ce în mediul urban acestea reprezintă aproape un sfert din venituri.

Comentează știrea

nicu
12 ianuarie 2012
la 1500 mediu de unde atita trai pe vatrai

Corect calculul la cheltuieli numai ca conform statisticilor pe hirtie putini iau net 1500 ron,atunci cum se explica strada plina de masini scumpe ,cartierele pline de vile,vacante ,mall-uri pline ,vinzari la haine si noutati din it carora nici occidentul nu le face fata(sint oameni cu functii prin ue care au inca telefoane vechi).Inseamna ca e ceva putred in sesul evaziunii fiscale,mitei,spagii,traficului de influenta,furtului la orice iese bani,coruptiei generalizate.

antonius
12 ianuarie 2012
statistici eronate

daca intr-o companie 50 angajati au un salariu lunar de 15oo lei iar 5 directorasi au un salariu de cca 6000 lei/ luna/ director. media este undeva la 1900 lei/ angajat. BINE! daca salariile directorasilor cresc la 7000 lei si facem media venitului in companie reiese un venit de cca 2000 lei/ angajat. CONCLUZIA STATISTICA ESTE CA VENITURILE AU CRESCUT. REAL AU CRESCUT DOAR ANUMITOR PERSOANE. CEI CARE CASTIGAU PUTIN VOR CASTIGA LA FEL IN CONTINUARE. statistic aceste statistici cu cresterea venitului este un cretinism. sa se faca o statistica reala in care sa se mentioneze cati romani au venituri de 100 lei, cati 200, cati 700, cati 1500, cati.. o sa fiti foarte surprinsi. asa se realizeaza o statistica corecta. viata oamenilor nu sta im medii aritmetice. unul manica 10 paini si altul o feluta, media este ca romanul se indoapa si chiar arunca si la cos. statistici de rahat!

cici
12 ianuarie 2012
Ce de prostii in articolul asta

Dar preturile cat au crescut fata de 2008?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Ianuarie 2012
Stire din Social : Unde se duc banii românilor
Vineri, 02 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.2604 secunde