Numărul copiilor din centrele de plasament, în continuă creștere

8803
Numărul copiilor din centrele de plasament, în continuă creștere - 265c27b9de0cbee2fc47cbdca1b269a3.jpg
Numărul copiilor instituționalizați a crescut constant în ultima perioadă. Față de anii trecuți, în centrele de plasament constănțene sunt chiar cu 20% mai mulți copii. Din păcate, unele centre sunt deja suprapopulate, iar personalul de îngrijire este insuficient.

"Nu există săptămână în care echipa mobilă a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța să nu se deplaseze pe teren în urma sesizărilor primite. Uneori anchetele se finalizează cu instituționalizarea copiilor, deoarece mulți sunt găsiți în condiții groaznice de trai", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Mai mulți orfani decât locuri în centre
În prezent, în cele zece centre de plasament de la nivelul județului Constanța se află 528 de copii, deși capacitatea unităților este de numai 514 copii. Cea mai mare aglomerație este la "Micul Rotterdam", unde pe cele 58 de locuri sunt internați 68 de minori, și la centrul "Cristina", unde pe 50 de locuri sunt 60 de copii. La "Antonio" sunt instituționalizați 72 de minori, la "Delfinul" 58, "Traian" - 68, "Sparta Rotterdam" - 43 și "Orizont" - 57.
Supraaglomerare este și la Centrul pentru Primire a Copilului în Regim de Urgență. În mod normal, aici pot fi primiți 30 de copii, dar, în prezent, se află deja 42. Nu este exclus ca numărul lor să crească semnificativ în perioada următoare, având în vedere că a venit iarna și frigul îi gonește pe copiii străzii în astfel de centre.
O situație mai bună este la centrul "Ovidiu", unde se află în plasament 54 de minori, iar capacitatea este de 88 de locuri. "Din cei 54, trei locuiesc într-un apartament social, iar doi în alt apartament social. De asemenea, la Centrul Maternal se află internați șase minori. Două mame au în îngrijire câte doi copii, iar două mame au câte un singur copil", a mai precizat Roxana Onea.
În condițiile în care sistemul asistenței sociale este subfinanțat de ani buni încoace, numărul de angajați al DGASPC a rămas la nivelul numărului de copii din anii trecuți. Deși centrele au devenit suprapopulate, personalul a rămas același. Mai mult decât atât, prevederile noii Legi nr.329/2009, privind concediile fără plată pentru bugetari, i-a obligat să-și ia, prin rotație, câte patru zile libere în lunile noiembrie și decembrie, măsura periclitând grav activitatea din centrele respective. Reamintim că în aceste centre de plasament se află copii de vârste diferite care au în permanență nevoie de supraveghere, mulți dintre ei fiind și bolnavi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2009
Stire din Cetățenești : Tată doar cu numele…
Pagina a fost generata in 0.4445 secunde