La Constanța,

Numărul cererilor de adopție, în creștere

1417
La Constanța, numărul cererilor de adopție este în creștere față de anii anteriori, însă procedura necesită multe acte, termene și răbdare, mai ales că adoptarea unui copil poate să dureze și un an.
O problemă cu care se confruntă Protecția Copilului Constanța este că familiile care doresc să înfieze un copil vor ca el să aibă până într-un anișor pentru a-l forma așa cum doresc ei. Un alt considerent de care țin cont familiile care doresc să adopte un copil este etnia. Spre exemplu, niciun copil de etnie romă nu a fost adoptat de o familie de români și invers.

Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC), ne-a spus că numărul adopțiilor a crescut în ultima perioadă.
"Numărul celor care se adresează direcției pentru adopție este în creștere, însă, din păcate, toți doresc copii de vârstă mică, de până într-un anișor, pentru a-l putea forma așa cum doresc ei", ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
Nu a fost adoptat niciun copil cu handicap și, se pare că românii nu doresc să adopte nici copii de etnie romă și nici romii, copii români.
Căsătoriți de 20 de ani, neputând face copii și având un exemplu în familie, o familie de romi dintr-o comună constănțeană a decis să înfieze un copilaș. "Și-au dorit foarte mult un copil și au luat o fetiță de doi anișori, adopția a fost finalizată în luna mai 2008, iar acum sunt la faza de vizită post-adopție", ne-a mărturisit Roxana Onea.
Cu toții locuiesc într-o casă cu trei camere, familia având o situație financiară bună. Doar tatăl are serviciu permanent, mama lucrând, ocazional, vara.

Condițiile adopției
Pașii pentru acțiunea de adopție încep printr-o cerere către direcție.
Adopția se încheie numai până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului.
Dacă sunt frați, nu se separă. "În cadrul procedurii de adopție se iau măsurile necesare pentru ca frații să fie încredințați împreună", a declarat Roxana Onea.
Pot adopta numai persoanele care sunt cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât copilul pe care doresc să-l adopte.
Consimțământul la adopție trebuie să fie dat în fața instanței judecătorești de către părinții firești ai copilului, copilul care a împlinit vârsta de 10 ani, adoptatorul sau familia adoptatoare. Dacă persoana care dorește să adopte este căsătorită, este necesar și consimțământul soțului sau soției.

Etapa de potrivire - de 90 de zile
Un alt pas în procesul de adopție este stabilirea compatibilității dintre copil și adoptator.
La propunerea asistenților, instanța judecătorească încredințează copilul în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile. "În această perioadă, DGASPC efectuează vizite la domiciliul familiei în vederea monitorizării evoluției copilului și relațiilor dintre copil și familie, întocmind în acest sens rapoarte bilunare", ne explică purtătorul de cuvânt.
Dacă vi se pare multă birocrație, trebuie să știți că greul de abia acum începe. La sfârșitul perioadei de încredințare în vederea adopției, asistenții direcției elaborează un raport final care se transmite instanței de judecată.
În următorii doi ani, autoritățile vor urmări evoluția familiei nou create și vor asigura accesul copilului și familiei la servicii post-adopție, în funcție de nevoile identificate.
După atâtea hârtii, evaluări, dosare, vizite și emoții, vă puteți bucura de noul membru cu drepturi depline al familiei voastre.
În Constanța sunt în evidența Compartimentului Adopții din cadrul DGASPC 19 încuviințări de adopție, 22 de încredințări în vederea adopției și 35 de deschideri de procedură în vederea adopției.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0553 secunde