Numărul bolnavilor de HIV crește constant. Care este situația în Dobrogea

266
Numărul bolnavilor de HIV crește constant. Care este situația în Dobrogea - bolnavi2-1555519039.jpg

Articole de la același autor

Nu scăpăm deloc de HIV. Numai anul trecut, au fost înregistrate în Dobrogea 48 de noi cazuri de infecție cu HIV, acestea adăugându-se celor câteva sute de cazuri deja existente.

Directorul executiv al Fundației "Baylor Marea Neagră", Ana Maria Schweit-zer a declarat că este foarte important ca populația să înțeleagă că efectuarea testelor pentru HIV este extrem de importantă.

"De la momentul lansării programului și până la sfârșitul anului 2018, la Baylor s-a testat gratuit 5,1% din populația regiunii Dobrogea. La nivelul comunității în care ne desfășurăm activitatea am constatat de-a lungul timpului că, în urma sesiunilor de consiliere pre-testare, nivelul cunoștințelor despre HIV crește cu aproape 54%. De asemenea, echipa departamentului de consiliere și testare voluntară a constatat un interes crescut la membrii comunității din Dobrogea, pentru verificarea stării de sănătate: 77% dintre cei care solicită acest serviciu o fac din proprie inițiativă, nu la recomandarea cadrelor medicale.

În plus, persoanele diagnosticate cu HIV care solicită servicii de îngrijire pe termen lung la «Baylor» beneficiază gratuit de îngrijire medicală multidisciplinară, asistență psihologică, asistență pentru reducerea riscurilor, asistență socială. Pe lângă bugetul pentru Programul de Consiliere și Testare Voluntară, Fundația «Baylor» a mai investit aproape două milioane de lei în programul de îngrijire pe termen lung a persoanelor care trăiesc cu HIV și care ne-au solicitat servicii medicale și psihosociale. Ne asigurăm în acest fel că toți cei care află că au contactat această infecție nu sunt lăsați fără o plasă de siguranță, că beneficiază de serviciile unei echipe experimentate în îngrijirea complexă a persoanelor cu HIV și că speranța lor de viață este asemănătoare celei ale unei persoane sănătoase", a declarat directorul.

Acesta a precizat că, la acest moment, în România trăiesc 15.661 de pacienți cu HIV/SIDA, dintre aceștia, 12.862 beneficiind de terapie antiretrovirală și profilaxie post expunere. Mai grav este că 748 de persoane, copii și adulți bolnavi, sunt pierduți din evidențe.

Specialiștii spun că în ultimii ani, bolnavii aflați în evidență au fost gravide, persoane dializate, dar și cele care au primit transfuzii de sânge, persoane diagnosticate cu alte afecțiuni, precum pacienții cu TBC, cei diagnosticați cu alte boli cu transmitere sexuală etc.

Alte grupe de persoane la risc pot fi utilizatorii de droguri, persoanele care practică sex comercial, cele care au petrecut în străinătate sejururi care au depășit șase luni, bărbații care fac sex cu bărbați, contacții HIV, deținuții.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3326 secunde