Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă,

Numai 68 de constănțeni și-au găsit slujbe în străinătate de la începutul anului

8822
Tot mai puțini români pleacă peste hotare pentru a munci. Potrivit statisticii ținute de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, în primul trimestru din 2009, doar 68 de constănțeni și-au găsit un post în străinătate, prin intermediul firmelor specializate în plasarea forței de muncă. Se pot considera norocoși, căci numărul celor care au depus solicitări pentru a fi sprijiniți în găsirea unui loc de muncă a depășit 7.600.

Constănțenii nu mai cred că plecarea peste hotare le va rezolva problemele financiare. O dove-dește numărul în scădere al celor care se adresează firmelor spe-cializate în consultanța, medierea și plasarea forței de muncă în străinătate. Datele centralizate la nivelul ITM Constanța - unde firmele respective sunt obligate să raporteze, trimestrial, condițiile în care au intermediat angajarea constănțenilor peste hotare - arată că solicitările pentru un loc de muncă în străinătate au scăzut drastic. "Dacă la sfârșitul lui 2008 erau înregistrate 15.675 de persoane care au depus cereri, la sfârșitul primului trimestru din 2009 erau înregistrate mai puțin de jumătate, respectiv 7.655 de persoane", ne-a declarat Maria Petrică, șef Serviciu Evidența Muncii în cadrul ITM Constanța. De altfel, numărul solicitărilor pri-mite s-a menținut constant pe parcursul lui 2008, trimestrial fiind raportate aproximativ 15.000 de cereri primite de la constănțeni.

Scădere drastică
față de 2008
O scădere semnificativă se constată și în privința ofertei de locuri de muncă. Astfel, potrivit reprezentantului inspectoratului, în primul trimestru din 2008 au fost purtate negocieri pentru 739 de constănțeni, fiind angajați în final 255 dintre ei, care aveau profesii precum sudori și lăcătuși. În aceeași perioadă din 2009, specialiștii au găsit oferte în străinătate pentru 77 de constăn-țeni, însă doar 68 au fost angajați. Potrivit Mariei Petrică, este vorba de 66 de bărbați, care în prezent lucrează în Norvegia, Filipine și Kuweit. "De asemenea, au fost angajate două femei, o asistentă medicală în Italia și o cameristă în Grecia", a adăugat inspectorul. Meseriile căutate în străinătate nu s-au schimbat însă. Străinii caută, și în 2009, cu preponderență sudori, lăcătuși și electricieni.
Reprezentantul ITM Constanța a arătat că statistica reflectă doar numărul constănțenilor care au apelat la firme specializate în găsirea unui loc de muncă în străinătate. "Trebuie să se țină sea-ma că românii pleacă la muncă peste hotare și fără ajutorul fir-melor. Merg la rude, la prieteni și își caută singuri de muncă", a arătat Maria Petrică. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că persoanele care ape-lează la astfel de societăți "nu pleacă până nu semnează con-tractele de muncă, redactate în limba română și în care sunt stipulate toate condițiile, respectiv funcția, condițiile de muncă, caza-rea, transportul", a mai precizat inspectorul ITM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6889 secunde