"Nu vom accepta ca nămolul să plece din lacul Techirghiol spre alte zone!"

1305
3

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta au fost demarate primele proceduri necesare studiului privind exploatarea nămolului din lacul Techirghiol. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale au trimis către institutele de cercetare din Constanța solicitări de oferte privind tipul lucrărilor de teren, de laborator și de birou pe care acestea le pot executa, precum și bugetele aferente acestora.

Solicitarea a fost trimisă spre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie și Direcția Hidrografică. Toate aceste instituții se vor implica activ în studierea Lacului Techirghiol, urmând ca datele obținute să poată fi folosite în viitoarele cercetări științifice.

În urma dezbaterii publice de la sfârșitul lunii iunie, specialiștii au ajuns la concluzia că lucrările de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanță de 100 metri între profile, având puncte de probare la fiecare 250 metri. Probele prelevate din cele trei tipuri de nămol vor fi comasate pe fiecare profil și vor fi analizate în vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizării în scop terapeutic.

"Cu siguranță, acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective în ceea ce privește exploatarea nămolului sapropelic. Primăria Techirghiol își menține în continuare punctul de vedere, în sensul că exploatarea acestei resurse minerale trebuie făcută controlat, cu respectarea strictă a regulilor ce se impun, astfel ca de beneficiile nămolului sapropelic să poate beneficia și generațiile următoare. De asemenea, reiterăm faptul că Primăria Techirghiol nu se va opune niciunei investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului balneo aici la Techirghiol, însă nu va accepta în niciun fel ca nămolul să plece din lac spre alte zone în afară de cele din zona de coastă a litoralului românesc", precizează primarul orașului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

O afacere dubioasă

Reamintim că, recent, o firmă din Caransebeș a concesionat de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale o mare parte a lacului Techirghiol și intenționează să exploateze nămolul extras, inclusiv prin comercializare peste hotare.

"În calitate de custode al Lacului Techirghiol, este obligația mea să mă asigur că toate demersurile ce decurg din această licență de explorare a nămolului se vor face în interesul stațiunii balneare Techirghiol și al locuitorilor orașului", a anunțat încă din luna mai primarul Iulian Soceanu. Ulterior, acesta a organizat o dezbatere publică, la care a convocat atât reprezentanți ai autorităților, cât și ai firmei concesionare și locuitori din Techirghiol. În cazul în care există dubii asupra exploatării corecte a nămolului, primarul anunță că va organiza un referendum.

La rândul său, primarul din Eforie consideră că "o exploatare haotică, fără a se ține cont de toate măsurile de protectie și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Marii Negre". "Înstrăinarea activității de exploatare a nămolului, către o societate străină, care urmărește doar obținerea profitului, reprezintă un furt pe care nu îl putem accepta și tolera", a anunțat primarul Robert Șerban.

Comentează știrea

Namolosul
12 iulie 2017
Domn primar : Acta, non verba!

Domn primar,uite cum sta treaba, ala cu firma de la Caransebes e logic ca vine sa faca profit, ca nu o fi dat omul spaga la minister de dragul lui Dragnea sau de dragul namolului. In legatura cu exploatarea haotica este ceva normal, doar traiesti in Romania.Vezi cum au exploatat romanasii nostri padurile, ca doar "codrul este frate cu romanul" dar si "jaful este ca-n codru"Citeste si tu despre jafurile facute de catre Ocolul Silvic prin Suceava, Maramures,Harghita,etc,toate cu sprijinul preacinstitilor politicieni. Domn primar daca intr-adevar exista suspiciuni de jaf si furt, de ce nu faci o plangere la DNA ,in Bucuresti( nu face improdenta sa mergi la mafiotii de la DNA C-ta)?Mergi la DNA in Bucuresti si le spui cu subiect si predicat ca ai suspiciuni ca neamtul cu firma din Caransebes impreuna cu domnii din minister au de gand sa faca jaf. Iti spun eu de abia asteapta procurorii sa salte niste directori sau subsecretari de stat. Chestia cu referendumul este frectie la picior de lemn. Asa ca domn primar : ACTA,NON VERBA! , ca sa nu ajunga si lacul precum padurile acestei tari. PS.Cei care jefuiesc tara nu sunt TFL-istul de 85 Soros sau neamtul de la Caransebes , ci penalii nostri, romani neaosi, pe care-i vedem seara de seara pe TV urland impotriva DNA si a justitiei.La ANRM nu lucreaza nici Soros nici,Hans nici Francois, ci romani, pe director il cheama AUREL GHEORGHE.

@Namolosul
12 iulie 2017
...

Toate bune si frumoase, dar daca nu ar exista corupatori, nu ar exista nici corupti, nu ? Ca ANRM-ul este corupt pana in maduva oaselor stim cu totii (vezi Rosia Montana, Certej, si altele, care ar umple un volum intreg), dar la fel de vinovati sunt si cei care vin cu spagile, nu numai cei care le iau. Iar cei care vin sunt de-alde Soros, neamtul de la Caransebes, RMGC, etc., etc. Nu om fi noi, romanii, usa de biserica, dar nici cu astia de afara nu mi-e rusine. Astea-s binefacerile "democratiei" cu care ne-au pricopsit aia in 1989. Pacat ca nu mai este Ceausescu sa-i impuste pe toti, si din tara si de-afara!

Liviu Chilian
12 iulie 2017
Suprarealismul-sadic rromarlanesc si Sorosatanismul

Motto: "Rromarlani-porcidecaine rabiati, starpituri satanizate, gnomi blestemați"(proverb românesc). SC Formin SA Kkransebesz a fost întreprindere de stat. Bunurile boborului, utilajele, tehnologia etc au fost cumpărate pe un dolar de către un Rromarlan pe nume Albulevski. Merdia latră ca Albulevski a găsit un jewnvestitor Jewrmaniac dornic sa investească 50-80 milioane euro in Techirghiol, condiția fiind ca el, Jewrmaniacul, sa aibe dreptul sa vândă nămolul cu'i vrea păsărelele din kapatzana lui. Dar, interesant, merdia si nici Rromarlanul Albulevski nu guitza numele jewnvestitorului, businessului ce vrea sa exploateze nămolul. Sigur, acest caz suprarealist trebuie redus la proverbul cu vrabia din...laba si cioara de pe gard - dacă rămâi fără vrabie...labagiu te numești. --- Aveți șansa sa învățați cum ACȚIONEAZĂ Sorosatanismul ce a îngenunchiat Rromarlania dupa vikktoria zdrobitoare a jigano-pesedismului. Accesați Ziare.com, de departe, cea mai TOXICA agentura-merdia CIA-MOSSAD din fosta Românie. E o însăilare patologica cu 'mugetarile' unui psihopat soci olog intervievat de sorosatanistul de serviciu. Ei, bine, psihopatul grohaie ca Rromarlania nu e condusă de către Sorosatanisti, ci de PRM prin Olkktza Vasilevski si Kkdrin Stepanevski, o scroafadecatzea si un porcdecaine rabiati. Acesta e răspunsul Ocupantului Diabolic la atacul lui Drakknea Padurnebuneanu' la adresa lui Sorosatan. --- Deja, merdia sorosataniste lucrează la strategia impunerii următorului Fuhrer in Rromarlania. De fapt, Fuhreresa. In jumatateadepersoana a decrepitei Fierea, Zsidanka din Bakau, fosta jewrnalista sorosista, sau a kkratistei din Kraiova, pestilenta tziganeasca din inima fostei Oltenii. --- Un jurnalist profesionist de investigații ar trebui sa lumineze boborul, cu adevarul din culisele afacerii demonice cu exploatarea afuckerista a nămolului. Sigur, veți afla ca jewnvestitorul e, de fapt, un Zsidan Satanic, criminal internațional. Steinmetz!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6374 secunde