Nu vede nimeni bătaia de joc din școli? Cornuri, lapte și mere, bune pentru animale, nu pentru copii

36678
9
Nu vede nimeni bătaia de joc din școli? Cornuri, lapte și mere, bune pentru animale, nu pentru copii - 1-1490011605.jpg
Cine are copil la școală sau grădiniță probabil că va înțelege perfect despre ce voi vorbi. Despre bătaia de joc națională denumită generic "Cornul și Laptele", la care se mai adaugă o campanie 100% românească - "Fructe în școli". Smulse din capitolul "cum să ne batem joc de banul public", cele două programe par mai degrabă drenaje de fonduri publice din bugetul statului în buzunarele unor băieți deștepți, influenți și, mai ales, cu carnete de partid. Cine nu are copii nici nu își poate închipui bătaia de joc. Un corn pe care nici câinele nu îl mănâncă, o cutie de lapte acrit de săptămâni și un măr tocmai bun de aruncat la gunoi: mic, strivit și bubos. Produse pe care nu îți vine să le dai nici animalelor, guvernanții încearcă să le bage pe gâtul copiilor noștri doar pentru ca ei să-și îmbogățească prietenii și colegii de partid. 


Mizerii ambalate de toate guvernările de la Năstase încoace, fără ca cineva să aibă curaj să pună piciorul în prag sau să vadă realitatea. Domnilor guvernanți, politicieni sau ce hramuri decizionale mai purtați, vorbiți cu educatoarele, învățătoarele, directorii de școli, să vă povestească și să vă arate cât de mare e batjocura și risipa. Cum rămân camioane întregi de cornuri și lapte, care sunt cărate apoi la gunoi sau la… porci. Ați făcut un program doar de dragul de a-l face, fără să urmăriți cum este el implementat, ce impact are, cum este el primit în comunitate. Cheltuiți lunar zeci de milioane de euro pentru cornuri, lapte și mere care devin deșeuri sau, în cel mai fericit caz, hrană la animale.


În locul acestor produse de cea mai proastă calitate, aruncate în ghiozdanele sau pe băncile tuturor elevilor, faceți anchete sociale și ajutați cu adevărat copiii și familiile care au nevoie cu adevărat. În loc de corn și lapte dați-le acelor copii produse alimentare, o masă caldă, chiar și un simplu pachet de biscuiți, dar care să nu fie rânced și expirat și de care să se bucure cu adevărat. Nu le mai dați mere doar pentru a avea cu ce să se bată în pauze sau în timpul orele. Dați-le părinților cupoane, bani, alocații ca să le cumpere fructe adevărate, diversificate, produse sănătoase. Face-ți acest lucru cu cap și nu doar pentru a bifa la capitolul imagine și statistici sforăitoare.

Pentru a vă da seama de aberațiile și disfuncționalitățile programului Cornul și Laptele, vă voi reda o declarație a prof. Nicoleta Bercaru, directorul Școlii Gimnaziale nr. 39 "Nicolae Tonitza", făcută în urmă cu un an pentru Cuget Liber. "Ni s-a solicitat să adunăm absenții la sfârșitul lunii, iar în prima zi din luna urmă-toare să ni se dea mai puține porții. Chiar nu mai știu ce să facă oamenii ăștia ca să ne încurce în birocrație. Așa cum am mai afirmat, definitivez în curând listele cu semnături de la părinți pentru a renunța la această mare bătaie de joc. În unele zile, laptele vine amar, iar cornul este proaspăt doar când îl primim. Este o mare risipă și o mare bătaie de joc. DSV ne tratează ca pe buticari, de parcă noi suntem de vină că nu putem redistribui prisoasele, așa încât să nu ne năpădească gândacii și carcalacii. Nu există o latură pozitivă în acest program! Să mă lase ca în două zile de la primire să dau produsele rămase, argumentat, în unitățile în care se consumă. Sau să fie aduse doar pentru cei care doresc cu-adevărat, ca în cazul burselor școlare", a declarat managerul Școlii "Tonitza".


Inclusiv firmele implicate în acest program recunosc, mai direct sau indirect, că lucrurile tind să ajungă în zona bătăii de joc. "Cornurile noi le producem noaptea, pe linie specializată, iar a doua zi de dimineață, de la ora 4 sau 5, pleacă spre școli și spre cei 72.000 de copii. Nu ținem pe stoc absolut niciun corn, pentru că nu avem de ce. Părerea mea sinceră este că sunt școli care nu se ocupă serios de distribuire, nu dau produsele în ziua în care le primesc și le țin până se apropie de expirare. Pe de o parte, îi înțeleg că ei fac muncă voluntară și nu e ușor să primească zilnic 400-500 de cornuri și lapte pentru care trebuie să facă hârtii. Să nu își imagineze cineva că iese vreun profit din acest program a cărui finanțare nu s-a mai schimbat din 2008, suma de 1,17 lei rămânând aceeași, în timp ce salariul minim s-a dublat. Beneficiarii ar trebui să se unească și să se adreseze Ministerului Educației și Ministerului Administrației și Internelor pentru a fi schimbat. Deocamdată, noi lucrăm pe baza unei ordonanțe extrem de precise și clare, în care sunt prevăzute inclusiv gramajele de compoziție pentru cornuri, doar că noi am mai îmbunătățit gustul cu niște arome". Acestea sunt afirmațiile consilierului local PSD Mircea Dobre, cel care se ocupă prin firma "Dobre și fiii" cu producerea și distribuția cornului în școlile și grădinițele din Constanța. 


Lucrurile sunt cât se poate de evidente. Dar cei care ar trebui să le vadă și să le audă preferă să rămână într-o zonă a minciunii și a nepăsării. Copiii lor nu mănâncă nici corn, nici lapte de la școală. Și nici nu așteaptă merele de la Guvern. 



Comentează știrea

unul
20 martie 2017
de acord

Cornurile sunt de proasta calitate, ca sa nu spun ca sunt de-a dreptul nocive. Laptele sau iaurtul au fost ok anul acesta scolar. Merele sunt de fapt, pe post de castane ... Nu vreau mere de import super tratate si chimizate, intr-alti ani se dadeau mere romanesti bune, insa nu este cazul acum.

Sorina
20 martie 2017
se poate exagera si mai putin!

De unde va luati aceste informatii? Cornurile sunt paine, nu sunt cornuri, dar nici nocive si nici de ne-mancat. Laptele a fost bun DE FIECARE DATA, si toti copiii din clasa fetei mele, care nu au fost invatati de acasa sa nu il bea le-au baut si le-a placut, zilnic. Foarte multi din ei mananca si cornul, pentru ca le place. Si nu e vb de o scoala de la tara, e vb de un colegiu dintr-un oras mare, unde copiii au si pachete de acasa...hai sa fim seriosi, cu aceste exagerari....

Nu conteaza
20 martie 2017
Fals

Copilul meu este topit dupa corn, nu are deloc un gust rau,laptele nu a fost niciodata stricat, iar merele sunt foarte gustoase, parerea mea , sunt crescute natural. Ati prefera ,poate, un lapte plin de chimicale, un corn cu ciocolata expirat, si niste mere mari si frumoase, pline de substante nocive. Vreti o masa calda si stricata poate?? Eu nu as avea incredere in masa calda, avand in vedere cum se procedeaza in Romania. Aveti alte interese poate...

Cry
20 martie 2017
BATAIE DE JOC

Buna seara tuturor . Acest corn si acest minuntat lapte ar putea fi inlocuit cu 3 lei pe zi la alocatie. Iar marul plin de bube si stafidit ar trebui sa il manance cei din minister si cei care ai castigat licitatia . Cum sa dai unor copii asemenea mizerii de mere??? Copii care au nevoie de vitamine si lapte proaspat... . Sunt curioasa acesti ministri dau copiilor lor asemenea mere, cornuri si lapte ????

Cetățeanul de serviciu
21 martie 2017
Același subiect altă locatie

Bună ziua Nu aveți nici un reporter să mai verifice din când în când cornurile care se dau la Spitalul județean că poate sesizează că uneori sunt chiar expirate și de 2 săptămâni?

Magdatm
21 martie 2017
Fals

Am baietelulvin cls 0 si tot timpul isi bea laptele la scoala,a fost o luna cand n-au primit si era tare dezamagit ,iar in loc de corn primesc biscuiti foarte deliciosi si fara atata zahar ca cei din comert,marul n-a fost niciodata stricat,il servea cand ajungea acasa,poate in alte parti nu-i ok,dar in tm copii sunt incantati de acest program

Carmen
21 martie 2017
Posibilitate de castig in anul 2017

Posibilitate de castig in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la:[email protected]

Silvia
21 martie 2017
Cornul, laptele si marul

O mizerie, da! O mizerie de articol!

Ioana
24 martie 2017
corn

Cornul e de la DOBRE SI FII...o mizerie..plin de E-uri! A doua zi nu mai e bun de nimic!

Pagina a fost generata in 0.3185 secunde