Nu scăpăm de pesta porcină. Peste 40 de cazuri, în județul Constanța

216
Nu scăpăm de pesta porcină. Peste 40 de cazuri, în județul Constanța - nuscapampesta-1578864019.jpg

Articole de la același autor

Pesta porcină continua să facă victime în rândul animalelor, în județul Constanța. Deși numărul focarelor a mai scăzut, amenințarea încă există și se fac eforturi pentru a stopa răspândirea bolii.


Pesta porcină africană evoluează, în prezent, în 235 de localități din 25 de județe, cu 609 focare, dintre care nouă focare în exploatații comerciale. Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, numărul focarelor active a scăzut cu 17 în ultimele săptămâni. De asemenea, în 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 545.022 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.473 de cazuri la mistreți.


În județul Constanța, în total, au fost stinse 95 de focare. Sunt încă active totuși două focare în gospodării și 39 de cazuri la mistreți. Până la data de 6 ianuarie 2020, au fost despăgubiți aproape 15.000 de proprietari în întreaga țară, din care, în județul Constanța au fost plătite despăgubiri pentru cele 876 de exploatații afectare, în valoare de 4.124.430 de lei.


"Evoluția bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar-Veterinară. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social", explică Robert Viorel Chioveanu, președintele ANSVSA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2767 secunde