Nu mai există sânge pentru bolnavi. Constănțenii sunt rugați să doneze

4316
Nu mai există sânge pentru bolnavi. Constănțenii sunt rugați să doneze - sange-1495207870.jpg

Articole de la același autor

La acest moment, solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județul Constanța, dar și din București, sunt în creștere, în timp ce numărul donatorilor este total insuficient. Mai grav, numeroși pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.


Tocmai de aceea, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) anunță doritorii că lucrează chiar și în week-end-uri, numai pentru a salva cât mai multe vieți. Pe această cale, conducerea CRTS roagă constănțenii ca, indiferent de grupa sanguină, să se prezinte la sediu pentru a dona. 


"Avem nevoie, în special, de grupe cu Rh negativ (O negativ, A negativ, B negativ, AB negativ). În această perioadă a crescut numărul urgențelor transfuzionale, iar numărul celor care donează sânge a scăzut. Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără donatori nu li se poate asigura acest tratament", este mesajul șefului CRTS, dr. Alina Dobrotă.
Reamintim că pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. În schimb, persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă și neurologice. Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totuși, în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide. 


Ca și până acum, cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de șapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență pentru elevi, studenți și militari. În plus, tuturor li se decontează cheltuielile de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/resedința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.


Cei interesați să doneze sânge, o pot face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3317 secunde