Nu le pasă de dezastrele naturale! Constănțenii nu se înghesuie să-și facă asigurări obligatorii la locuințe

1205
8
Nu le pasă de dezastrele naturale! Constănțenii nu se înghesuie să-și facă asigurări obligatorii la locuințe - fotofondasigurarilocuinte1-1520438884.jpg

Articole de la același autor

Vremea a luat-o razna, marele cutremur se anunță a fi iminent, însă constănțenilor pare că nu le pasă. Nici măcar un sfert din locuințe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Asta deși asigurarea imobilelor este obligatorie prin lege și absența ei nu le mai permite proprietarilor să ceară despăgubiri în caz de pagube.


În prezent, mai puțin de un sfert din locuințele din județul Constanța au astfel de asigurare. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la finele lunii ianuarie 2018, în județul Constanța, erau încheiate 63.656 de polițe de asigurare, acoperind numai 21, 97% din totalul imobilelor existente. 


"Încă nu am făcut asigurare. La apartament nu mi se pare că este riscul prea mare. Stau la etajul al doilea, nu am acoperișul deasupra, să zici că mi-l zboară vântul, nu ajunge nici viitura până la noi. Singurul risc ar fi cutremurul, dar dacă vine unul atât de mare încât să fie probleme, să se dărâme blocul, atunci mă îndoiesc că vor mai putea asigurările să facă față cu despăgubirile și își vor anunța falimentul. Oricum, nu prea cred în previziunile astea cu cutremure", ne-a spus, extrem de sincer, un constănțean care locuiește la bloc.


20 de euro pe an


Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Practic, sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.


În funcție de tipul locuinței, prima de asigurare este de 20 de euro pe an, pentru imobilele cu structură de rezistență din beton armat, acoperind o daună de 20.000 de euro, și de 10 euro pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, acoperind o daună de 10.000 de euro.


În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei.


Noutăți la asigurările în caz de cutremur


PAID a încheiat, recent, un acord de colaborare cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor asiguraților săi. Prin urmare, în cazul în care aceștia au înregistrat daune ale locuinței ca urmare a unui cutremur, nu vor mai trebui să solicite personal de la INCDFP documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună.


Astfel, până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului o adresă în care reprezentanții INCDFP menționau intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care era amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.


"Urmărim în permanență să venim în sprijinul asiguraților, iar simplificarea procedurilor pe care aceștia trebuie să le îndeplinească pentru realizarea dosarului de daună reprezintă doar unul din pașii pe care îi facem în această direcție. Inițierea unei colaborări între PAID și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului înseamnă un aspect birocratic în minus pentru asigurații ai căror locuințe au fost afectate de un cutremur", explică Nicoleta Radu, directorul general PAID România.


În cadrul noii colaborări dintre cele două entități, PAID România va primi, din partea INCDFP, o informare lunară privind activitatea seismică de pe teritoriul țării, precum și o informare de fiecare dată când se înregistrează un eveniment seismic care depășește magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Aceste informații sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informațiilor ale INCDFP.


Informările transmise de INCDFP constituie baza pentru confirmarea evenimentului în cazul dosarelor de daună depuse de asigurații ale căror locuințe au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuință sunt astfel scutiți de un drum și de o procedură birocratică în plus în cazul întocmirii unui dosar de daună.


Comentează știrea

Allison Howarts
8 martie 2018
Dragoste

Bună ziua sunt aici pentru a răspândi această veste bună întregii lumi cu privire la modul în care am luat soțul meu înapoi.Ia fost nebun când soțul meu mi-a lăsat pentru o altă femeie luna trecută Dar, când mă întâlnesc cu un prieten care ma introduce la profetul Okona un mare mesager la oracolul pe care îl slujește, mi-am povestit problema profetului Okona despre cum ma lăsat soțul meu. El mi-a spus doar că am ajuns la locul potrivit că voi fi dorința mea de inimă fără nici un efect secundar. Mi-a spus ce trebuie să fac, după ce a fost făcut, în următoarele două zile, soțul meu a sunat mă la telefon și îmi pare rău că m-ai trăit înainte. Sunt atât de fericită și copleșită că trebuie să le spun întregii lumi cum mi-a ajutat profetul Okona să-mi dau dorința inimii. Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor, contactați Profetul Okona la următoarea adresă de e-mail: [email protected] sau WhatsApp pe +2348069032895 De asemenea, a distribuit atât de multe vrăji ca, (1) Dacă doriți ex-spate. (2) nu ai nevoie de un divorț în căsnicia ta. (3) Vrei să fii promovat în biroul tău. (4) Vrei să vindeci bolile mortale (5) Dacă vreți un copil. (6) Vrei să fii bogat. (7) Vrei să îți ceri soțul și soția să fie a ta pentru totdeauna. (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară. (9) vrei o soție / soț

jj
8 martie 2018
jj

Stai linistita andreutza, daca ai locuinta intr-o zona inundabila sau cu alunecari, nu ti-o asigura nimeni. Ei vor doar fraieri cotizanti, carora oricum nu ii vor despagubi vreodata. Deci profit garantat. Frumos , nu? Iar de cutremur ce sa zic, mai bine sa nu vina, ca ultimul lucru la care te gandesti atunci, e daca ai asig. Dacati cade casa roagate sa nu fii in ea, da-i in plm de bani. Asiguratorii o sa-si ceara falimentul, iar fraierii...pauza

Toma Necredinciosul
8 martie 2018
In caz de calamitate nu vom vedea niciodata banii pe asigurare !

`Asiguratorii vor dispare precum sobolanii la naufragiu , nu vom vedea nici un cent.....in cazul in care mai traiesti !

Hollywood
8 martie 2018
Alt articol ...

... de doi bani, marca Perhaiță. Ia spune-ne Andreea, ce trebuie să facă populația în caz de alarmă aeriană, de exemplu? Există adăposturi publice în Constanța? Unde? Le știe cineva? Dar în județ? Sau dacă este bombardament o să fie doar în oraș? Și ce evenimente intră la categoria dezastre când sună alarma? Cutremure? Sună înainte sau după sau în timp ce? Luați banii degeaba acolo la redacție, veniți cu vrăjeli d-astea cu asigurări de locuințe și alte bășini. De ce nu faci un articol cap-coadă, du-te la ISU și documentează-te, ia un interviu ceva, informează cititorii și dup-aia le bagi p-astea cu asigurările de locuințe. Plm.

a-mirabilis
8 martie 2018
optional sau obligatoriu?

Polita de asigurare obligatorie ar fi mai interesanta daca in locul celor trei situatii pentru despagubiri,inundatii,cutremur ,alunecari de teren,asiguratul sa opteze pentru alte situatii pe care le considera mai probabile. In Constanta cele mai periculoase situatii sint focul,exploziile,vantul puternic.

Lglg
8 martie 2018
Pentru fraieri

Da sigur uite acu!! sa le facem profit firmelor de asigurari care oricum sunt cea mai mare vrajeala posibila...parca in caz de dezastre stai sa te gandesti daca ai asigurare...pai sa zici mersi daca ramai in viata!!! Cea mai buna asigurare de viata este FUGA...fugi cat te tin picioarele si cat mai departe!!! Nu mai faceti dracu fundu mare escrocilor cu asigurarile lor ca oricum nu veti vedea vreodata vreun ban.

Haiducie de stat
8 martie 2018
Demagogie de partid si de stat

Statul in general si legiuitorul in mod special sunt foarte grijulii cu locuintele noastre.Au mers pana la a ne ameninta cu amenzi de cinci ori mai mari decat o simpla asigurare a locuintei.Dar pe stat,pe statul asta de rahat cine il amendeaza ? L-a intrebat cineva pe primar,pe prefect,pe secretarul Regionalei de partid,de exemplu,daca cladirea Cazinoului a fost asigurata impotriva dezastrelor naturale ? Dar ruinele Teatrului de Vara de la Mamaia,Stadionul Farul,dar cladirea Edificiului Roman cu Mazaic,au asigurare ? Ca sa nu nu mai spun de alte cladiri din proprietatea satului sau a primariei aflate in ruina.Cat tupeu poate sa existe in mintea acestor oameni care,repet,sunt foarte grijulii cu averile noastre.Si nu sunt singurii.Chiar daca ma abat putin de la subiect ,ati observat ce grijuliu este directorul RADET-ului,Liviu Popa ,cu banii constantenilor ? Liviu Popa se uita in portofelul meu dar nu vede ca RADET-ul,regia lui, a "alunecat" dreakului in faliment.Propun, asa cum a propus "a-mirabilis", sa se infiinteze si un pachet de asigurari impotriva neghiobiei functionarului public,impotriva nesimtirii de partid si de stat ,impotriva prostiei primarilor,prefectilor ca ele sunt cele mai mari amenintari la adresa locuintelor noastre si la adresa bunului public.Si inca o data repet.Cazinoul arata in halul asta pentru ca fost distrus de un cutremur, de o inundatie sau de o alunecare de teren ? Nici vorba.Cazinoul a fost distrus de neghiobia lui Mazare si ulterior a munisterului. Ati vazut de unde vin amenintarile? Astept explicatii.

Constantin
8 martie 2018
...

Alt articol scris de andreea ... si de ce sa faci asigurare cand tocmai ei nu iti dau banii in caz de accident!interesant cum se plang firmele astea..si ce faceti plecati din tara ca bancile??drum bun si cautati in alta parte...cum scria cineva ..o intrebare pt andreea:monunentele istorice au asigurare facuta de primarie?cu siguranta nu...asa ca nu vrei tu sa scri corect si sa faci un articol pe bune si nu unu comandat??hai ca nu e greu..

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Martie 2018
Stire din Social : A FOST CUTREMUR!
Vineri, 23 Februarie 2018
Stire din Social : DIN NOU CUTREMUR!
Joi, 22 Februarie 2018
Stire din Social : A FOST CUTREMUR!
Pagina a fost generata in 0.597 secunde