Nu dați fuga la sertarul cu medicamente! Antibioticele vă pot face, uneori, mult rău

351
Nu dați fuga la sertarul cu medicamente! Antibioticele vă pot face, uneori, mult rău - antibiotice06-1525793367.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, organismul uman aproape că nici nu mai reacționează la antibioticele pe care le înghițim, în speranța că ne vor ajuta la vindecarea unei anumite boli. Mai mult decât atât, au precizat reprezentanții Asociației "Gastroenterologia Tomitană", consumul ridicat de antibiotice a transformat deja România într-una din țările europene cu cele mai mari rate de rezistență a bacteriilor

la tratament.

Progresele remarcabile din ultimele decenii în ceea ce privește posibilitățile terapeutice cu antibiotice sunt umbrite de frecvența din ce în ce mai mare a microorganismelor rezistente. De curând, au precizat specialiștii, rezistența la antibiotice a fost catalogată ca fiind cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională.

Totodată, cel mai nou raport pe această temă publicat de OMS relevă niveluri ridicate de rezistență la o serie de infecții bacteriene grave. Cu scopul de a crea un context de dezbatere privind acest subiect de interes major la nivel mondial, în zilele de 11 și 12 mai, va avea loc, la Constanța, conferința regională cu caracter interdisciplinar "Rezistența la antibiotice - încotro?", eveniment organizat sub egida Universității "Ovidius", în parteneriat cu Asociația "Gastroenterologia Tomitană". La acțiune, vor participa medici din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea.

"Lipsa unei politici coerente de raționalizare a consumului de antibiotice face imperios necesară organizarea de manifestări pentru actualizarea cunoștințelor medicilor prescriptori și pentru transfer de experiențe personale", a declarat conf. univ. dr. Irina-Magdalena Dumitru, care, împreună cu prof. univ. dr. Sorin Rugină, va coordona această manifestare.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, de foarte multe ori când ne doare ceva, avem tendința de a lua antibiotice. Fie că este vorba despre o răceală sau ne doare măseaua, dăm fuga la sertarul cu antibiotice sau la cabinetul medicului, în speranța că vom primi o rețetă care să cuprindă cele mai puternice medicamente pentru a ne lua durerea rapid. Din păcate, mulți dintre noi nu ne oprim aici și la orice durere de cap, oricât de mică ar fi ea, luăm antibiotice, până când ne simțim mai bine.

Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că antibioticele reprezintă medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv și la nivelul întregului organism. Din această cauză, lupta cu bacteriile devine din ce în ce mai lentă, întrucât antibioticele creează un mediu propice dezvoltării de noi tulpini care nu mai pot fi îndepărtate cu medicația existentă.

v v v

"Oamenii au tendința să ia antibiotice pentru orice. Totuși, trebuie menționat faptul că se abuzează de antibiotice, mai ales de cele de ultimă generație. Eu nu spun că nu sunt utile, dar în acest fel crește rezistența microbiană. Spre exemplu, este o greșeală categorică să iei antibiotic la răceală, la fel cum, se întâmplă și în cazul altor afecțiuni", ne-a declarat dr. Ion Așchie.

În concluzie, ar trebui să recurgem la antibiotice doar când este neapărat nevoie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde