Nu ai unde să-ți parchezi mașina? Mergi cu autobuzul RATC!

1067
Nu ai unde să-ți parchezi mașina? Mergi cu autobuzul RATC! - fotofondparcaribuuun-1564688670.jpg

Articole de la același autor

În Constanța, criza locurilor de parcare se resimte prin tot orașul. Este greu să găsești unde să-ți parchezi mașina și în centru, dacă te duci cu treabă la vreo instituție, dar și în cartiere. Deocamdată, primăria introduce plata prin sms în tot mai multe locații și amână construcția de noi parcări supraetajate.


Autoritățile locale din Constanța caută soluții pentru a amenaja noi locuri de parcare și a crește numărul lor. În mai multe zone au fost deja amenajate parcări noi sau reamenajate cele vechi. De asemenea, în centru, a fost introdus sistemul de plată prin sms, în mai toate zonele disponibile. Deși nu este tocmai pe placul constănțenilor, măsura a reușit să mai descongestioneze parcările. "E drept că, de când se plătește cu telefonul găsești mult mai ușor un loc de parcare în centru. Probabil că sunt mulți care erau obișnuiți să dea un leu, doi lei taxatoarei de la parcare și stăteau cu orele. Acum ori ocolesc zona cu plata prin sms ori plătesc o oră, două, stau cât au nevoie și pleacă. Dacă umbli puțin, sigur găsești să parchezi undeva", ne-a declarat Mihai Roibu, din Constanța.


Sunt însă și constănțeni nemulțumiți de introducerea plății cu sms, mai ales cei care locuiesc în perimetrele respective. Pentru aceștia, autoritățile locale au schimbat orarul de plată a parcării în zonele unde deja sistemul a fost introdus, cum ar fi pe strada Ștefan cel Mare - zona Beta și Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" - aleea spre teatru. "Pentru aceste perimetre cu cafenele, vom reglementa programul de taxare, care va fi între orele 8.00 – 22.00, de la ora 22.00 la ora 8.00 dimineața, gratuit, sâmbetele și duminicile, gratuit. După ce am implementat izolat măsura aceasta de plată cu sms, în unele zone am văzut că sunt și foarte mulți rezidenți care nu au efectiv soluții. Și atunci pentru cei care se întorc de la serviciu, vor avea parcare gratuită, până a doua zi de dimineață, la ora 8.00", a explicat primarul Decebal Făgădău.


Parcări gratuite după ora 17
De asemenea, zilele acestea, au fost înființate noi parcări publice cu plată și a fost modificat programul de taxare în parcările cu tarif orar. Astfel, parcarea din zona Capitol, de la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Mamaia, parcarea din Tomis II, de pe strada Mircea cel Bătrân, parcarea magazinului Mega Image din Tomis III și parcarea magazinului Alfa Beta din Piața Tomis III vor avea program de taxare de luni până vineri, între orele 8 și 17.


"Eu știu că am venit cu prea multe reguli, dar Constanța prea era un oraș fără reguli! Absolut tot ceea ce facem este născut din planul de mobilitate care este aprobat. Vreau să se știe foarte clar că această plată este, de luni până vineri, între orele 8 și 17. După ora 17, când oamenii se întorc de la muncă, și sâmbetele și duminicile nu se plătește. Deci, în orele ultraaglomerate se va plăti parcarea între ora 8 și ora 17, iar locatarii nu vor plăti absolut nimic, de la ora 17, toată noaptea, până la ora 8 dimineața, și nici sâmbetele și duminicile. Eu nu vreau să plătească, eu vreau să beneficieze gratuit de această parcare, tocmai ca o măsură de compensare pentru că, pe durata zilei, aceste parcări deservesc nu doar zona rezidențială, ci și zonele aglomerate din puncte de vedere socio-economic. Noi am pus aceste zone de parcare cu plată tocmai pentru a putea deservi și zona operatorilor economici. Pentru că altfel ei nu au niciun fel de client. Dar, după ora 17, mie mi se pare firesc ca această parcare să deservească și rezidenții. Ei unde să meargă să pună mașinile?", a mai precizat edilul Constanței. 


SMS și în Portul turistic
În plus, a fost introdusă parcarea cu plată prin sms, de luni până duminică, între orele 00.00 și 24.00, în fața Gării CFR - Șoseaua Mangaliei, în Portul Turistic - strada Lebedei și în parcarea Poarta 1.


"Astfel de modificări vor mai avea loc în perioada următoare în Constanța. Tot mai multe parcări din oraș vor fi cu program de taxare luni - vineri, între orele 8.00 și 17.00.  Este vorba despre zona Brotăcei -strada Suceava, Piața Griviței - strada Griviței, strada Ștefan Mihăileanu, zona Trocadero sau Casa de Cultură. De asemenea, locurile de parcare de pe bulevardul Tomis, Poșta Mare, Sala Sporturilor și bulevardul Ferdinand - Grand vor fi cu program de taxare de luni până duminică, între orele 8.00 - 22.00", anunță reprezentanții Primăriei Constanța.


Taxarea prin SMS se face la numărul 7475 . În funcție de zona în care se face parcarea și de intervalul dorit, conținutul SMS-ului va fi diferit.


Plata poate fi efectuată și prin aplicația Constanța Parking.


Specialiștii încurajează transportul în comun
Din păcate, deocamdată, nu sunt planuri concrete pentru construcția de noi parcări supraetajate. "La câte mașini sunt în municipiul Constanța, versus câte locuri de parcare sunt nu vom reuși niciodată să facem noi câte locuri de parcare sunt necesare. Aveam mai multe proiecte de parcări supraetajate, dar una este ceea ce își propune să facă un om politic și alta este ceea ce propun specialiștii. Specialiștii în mobilitate cu care municipalitatea lucrează au spus că în primul rând trebuie să încurajăm transportul în comun. Apoi, să încurajăm mijloacele de transport alternative. Nu știu dacă a observat cineva că noi dăm gratuitate la parcare pentru mașinile electrice sau hibrid. Pe măsură ce toate aceste soluții sunt implementate vom ajunge să balansăm și să dimensionăm corect parcările. Altfel vom ajunge cam ca la Spitalul Județean, să construim o parcare unde își lăsa mașina toată lumea care pleca în concediu", a adăugat Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5531 secunde