Noul coronavirus revine în forţă! Spitalul de Boli Infecţioase primeşte doar pacienţi cu COVID

952

Articole de la același autor

Într-o singură zi, numărul de persoane infectate cu noul coronavirus s-a dublat, în ţara noastră. La Constanţa, avem deja peste 100 de cazuri noi în fiecare zi, iar autorităţile se aşteaptă ca acestea să se înmulţească în perioada următoare. Spitalele încep să se umple şi se pregătesc pentru tot ce este mai rău.

România a trecut, miercuri, 15 septembrie, de 4.000 de cazuri noi de COVID-19 într-o singură zi, după ce, la începutul săptămânii, în doar 24 de ore, numărul persoanelor infectate s-a dublat. La Constanţa, avem, zilnic, peste 100 de cazuri noi, iar miercuri, 15 septembrie, au fost raportate alte şapte persoane infectate cu varianta Delta, în județul Constanța. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, este vorba despre patru femei, de 19 ani, 39 de ani, 42 de ani și 54 de ani, și trei bărbați, de 29 de ani, 53 de ani și 54 de ani. Trei dintre pacienți erau vaccinați. Toți pacienții sunt fără istoric de călătorie în străinătate. Din păcate, un bărbat de 53 de ani a decedat. Acesta nu era vaccinat.

În aceste condiţii, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică ca, în această perioadă, să pună în aplicare planurile de reziliență asumate la nivelul fiecărui județ. „Mesajul meu către dumneavoastră vreau să fie clar. În pandemie trebuie acționat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate și solidaritate. Nu vreau ca pacienții dintr-un județ să fie refuzați și să nu fie tratați în alt județ. De asemenea, nu mă interesează cifre pe hârtie. Vreau să mergeți să verificați în spitale astfel încât tot ce raportați să fie real”, a precizat ministrul interimar Cseke Attila.

Astfel, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică vor trece la creșterea numărului de paturi funcționale în secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare, conform planurilor de reziliență. De asemenea, ministrul interimar al Sănătății le-a solicitat să identifice personalul medical care să deservească aceste paturi suplimentare pentru ca să fie transferat de către reprezentații DSU.



Din ce în ce mai mulţi internaţi


În judeţul Constanţa, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu noul coronavirus, Spitalul Municipal de Boli Infecţioase a revenit la statutul exclusiv COVID şi nu mai primeşte decât pacienţi confirmaţi pozitivi. Astfel, unitatea medicală asigură 120 de paturi, cele mai multe fiind deja ocupate. De asemenea, sunt 10 paturi la Terapie Intensivă. Alte 20 de paturi pe secţie şi patru la ATI sunt disponibile la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa sunt 15 paturi pe secţie, la Spitalul Municipal Mangalia – 25, la Spitalul Municipal Medgidia – 24, din care trei sunt la Maternitate. În plus, pentru pacienţii copii, sunt disponibile trei paturi la Spitalul Judeţean, 20 la Spitalul de Boli Infecţioase şi opt la Spitalul Medgidia.

Varianta Delta, dominantă

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă, susţine că această creştere a cazurilor se va menţine şi face apel la populaţie să primească unul dintre serurile gratuite disponibile pe piaţă. „Varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România. De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nu au trecut prin boală. Mesajul rămâne unul foarte clar - respectarea măsurilor de prevenţie: masca, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena şi vaccinarea reduc riscul de infecţie şi riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital şi de a muri din cauza maladiei COVID-19. Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la terapie intensivă, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Dacă ne uităm la cazurile diagnosticate de infecţie cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate şi, de asemenea, peste 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1685 secunde