"Nouă nu ni se poate întâmpla nimic!". Constănțenii, la voia naturii

1138

Articole de la același autor

Constănțenii se joacă cu focul… sau cu dezastrele… Mai puțin de un sfert din gospodăriile din județul Constanța sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale și nici măcar 20% împotriva altor pagube care pot apărea în urma unor incidente neplăcute.


Mulți dintre noi suntem convinși că nouă ni se poate întâmpla nimic. Nu ne gândim că este suficient să se întâmple o singură dată și să avem de suferit o viață întreagă. Asigurarea obligatorie a locuinței este astfel ignorată și considerată o cheltuială anuală inutilă. În realitate, însă, ar putea însemna un ajutor uriaș tocmai atunci când avem mai mare nevoie.


Conform PAID România – Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, doar 20,66% din locuințele din județul Constanța erau asigurate la data de 31 august 2019. În total, sunt 61.447 de polițe în vigoare, cele mai multe în municipiul Constanța. 


Inundații, incendii, cutremure, dar și... tornade
În România, locuințele sunt amenințate de o multitudine de riscuri. De exemplu, în primul semestru al acestui an, numărul intervențiilor pentru limitarea și înlăturarea efectelor inundațiilor a crescut cu 46% față de aceeași perioadă din 2018, arată datele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În total, s-au înregistrat 3.227 de cazuri. În urma acestora, au fost distruse, avariate sau inundate 1.253 de locuințe, județele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Galați, Prahova și Mehedinți, dar și Constanța.


De asemenea, în aceeași perioadă s-au înregistrat, de asemenea, 151 de cutremure de magnitudini mici și medii, 17 alunecări de teren, dar și 9.394 de incendii, dintre acestea 3.699 afectând locuințe.


Tot în primele 6 luni ale anului 2019, la nivel național, au fost înregistrate și 10.901 de infracțiuni de furt din locuință, reprezentând o scădere cu 5,05% față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 11.481 de spargeri. 


Dincolo de aceste aspecte, există dovezi că schimbările climatice se manifestă și la nivelul țării noastre, provocând, printre altele, fenomene meteorologice extreme. Furtunile violente și fenomenele de tipul tornadelor, manifestate recent pe teritoriul țării noastre, atrag atenția din ce în ce mai mult asupra acestui aspect, iar studiile științifice confirmă faptul că au loc modificări ale climei. De exemplu, între 2010 - 2017 s-a observat o intensificare a fenomenelor hidrologice periculoase extreme, manifestate prin scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide flash floods pe râurile mici, cu efecte severe de inundații locale, conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. 


De asemenea, analize realizate la nivelul Administrației Naționale de Meteorologie arată o tendință de creștere a temperaturilor în trei din patru anotimpuri, dar și modificări semnificative ale altor indicatori climatici, precum descreșterea grosimii stratului de zăpadă și creșterea duratei maxime a valurilor de căldură.


Octombrie – Luna asigurărilor de locuințe
Tocmai pentru a atrage atenția asupra riscurilor la care se expun zilnic, Asociația pentru Promovarea Asigurărilor a lansat, alături de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare și Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, campania "Octombrie – luna asigurărilor de locuințe". Doresc astfel să reamintească românilor că pot face ceva pentru siguranța locuinței lor, chiar în fața unor dezastre de proporții.


Asigurarea este obligatorie!
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este o poliță de asigurare obligatorie, care acoperă daunele produse de inundații, cutremure și alunecări de teren asupra locuințelor.


Construcțiile cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic pot fi asigurate pentru suma de 20.000 de euro, iar prețul poliței este de 20 de euro pe an. Construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sunt asigurate pentru suma de 10.000 de euro, iar prețul poliței anuale este de 10.000 de euro.


Dacă nu încheiați polița obligatorie nu puteți beneficia, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5596 secunde