Noua lege a pensiilor. Bolnavii de cancer, tăiați de pe listă. Balerinii și dresorii, în avantaj

467
Noua lege a pensiilor. Bolnavii de cancer, tăiați de pe listă. Balerinii și dresorii, în avantaj - pensiepljbnm80xw678x38192012400-1534666568.jpg

Articole recomandate

Noua Lege a pensiilor, pusă în dezbatere publică de Guvern, ridică tot mai multe semne de întrebare. Potrivit proiectului, nu vor mai primi pensie de invaliditate persoanele cu SIDA sau cancer, însă persoanele care au meserii artistice speciale se pot pensiona mai devreme.


În acest moment, persoanele care au SIDA, suferă de cancer sau schizofrenie primesc o pensie de invaliditate. Această prevedere nu mai apare, însă, în proiectul de lege a pensiilor, pus în dezbatere publică. Pe de altă parte, oamenii care au lucrat în condiții speciale de muncă se pot pensiona mai devreme. Iar draftul de lege aduce și câteva clarificări legate de meseriile care se pot încadra în aceste situații. De exemplu, pe lângă siderurgiști sau mineri, în draftul de lege sunt incluși și balerinii, clovnii, dresorii de animale sălbatice sau soliștii de operă și operetă.

Toate schimbările vor intra în vigoare abia în anul 2021. Până atunci, sunt prevăzute două majorări ale punctului de pensie: una în septembrie 2019, cu două luni înainte de alegerile prezidențiale, cealaltă - cu un an mai târziu, cu două luni înainte de alegerile parlamentare.

Dacă ar fi să ne raportăm la impactul bugetar, acesta se ridică la 143 de miliarde de lei, dublu și încă o treime față de cel de acum, de 60 de miliarde de lei. Cu toate acestea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că există fonduri suficiente, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0311 secunde