Nouă grupe majore de ocupații pentru salariații români

419
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut publică o nouă clasificare a ocupațiilor din România. Aceasta cuprinde nouă grupe majore. În grupa întâi sunt incluși membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori. Din grupa a doua fac parte specialiștii în diverse domenii de activitate. Tehnicienii și alți specialiști din domeniul tehnic sunt incluși în grupa a treia. Grupa a patra este formată de funcționarii administrativi, grupa a cincea - lucrători în domeniul serviciilor, grupa a șasea - lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit, grupa a șaptea - muncitori calificați și asimilați, grupa a opta - operatori la instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente și grupa a noua - muncitori necalificați.

Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupației.

Noua Clasificare a ocupațiilor din România a fost aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Institutului Național de Statistică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.658 secunde