€ 4.7607
£ 5.5053
$ 4.2327

Mai multe ştiri online:

Noi șanse de supraviețuire a Cazinoului. "Ar putea să fie restaurat la vechea sa splendoare"

Ştire online publicată Sâmbătă, 15 Septembrie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Cazinoul din Constanța este locul de care știe toată lumea. Nu există om care să nu fi ajuns măcar o dată în orașul nostru și să nu fi trecut pe lângă superbul nostru Cazinou. Din păcate, starea în care se află acesta lasă de dorit. Tocmai de aceea, „Europa Nostra”, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate șapte situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociația „ARCHÉ”.

Potrivit managerului proiectului „Casino Rush”, Daniela Costea, raportul tehnic și financiar a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfășurată în perioada 8-11 iunie, în timpul căreia reprezentații „Europa Nostra” și cei ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanța și s-au întâlnit cu părțile interesate, atât la nivel local, cât și regional.

Specialiștii „ARCHÉ” spun despre Cazinou că este o clădire reper situată într-un punct important al orașului și merită, fără nicio îndoială, să fie restaurată la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activități sociale și comunitare.

„Utilitatea acestei inițiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanțiale pentru reabilitarea clădirii, respectiv 12 milioane de euro. Așadar, proprietarul și operatorul Cazinoului, Primăria municipiului Constanța, transferă responsabilitatea pentru lucrările de construcție și proiectare privind Cazinoul Companiei Naționale de Investiții, printr-un acord valabil până la începutul anului 2019. Cu toate acestea, există îngrijorări majore privind modul în care proiectul urmează a fi executat, din cauza unei combinații de neajunsuri. Apoi, se vorbește despre noua configurație a clădirii, precum și de posibilitatea de a adăuga elemente noi și de a o moderniza pentru a o aduce la alte standarde”, au precizat aceștia.

v v v

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
luni, 15 aprilie Foto : ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni 2810 vizite, 0 comentarii ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Economie
sambata, 13 aprilie Foto : Care este viitorul profesiei de navigator? 1373 vizite, 0 comentarii Care este viitorul profesiei de navigator?
Cultură-Educație
sambata, 13 aprilie Foto : Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“ 1040 vizite, 0 comentarii Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8053 secunde