Noi restricţii în lupta cu pandemia. Măștile textile, interzise începând cu 8 ianuarie

1324

Articole de la același autor

Creşterea accelerată a numărului de infectări cu Sars-Cov-2 din ţara noastră, prezenţa variantei Omicron, dar mai ales intrarea în valul 5 al pandemiei de Covid-19 au determinat autorităţile să impună noi restricţii.



În acest sens, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a reunit de urgenţă în cursul zilei de miercuri, 5 ianuarie, şi a decis, înainte de toate, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, pentru o perioadă de încă 30 de zile. De precizat că toate măsurile pentru prevenirea și controlul infecțiilor generate de noul coronavirus, în contextul epidemiologic actual, vor fi puse în aplicare începând cu data de 8 ianuarie.

Dacă sunteţi genul de persoane cărora le place să iasă, să se relaxeze şi să servească masa în oraş, trebuie să ştiţi că peste numai două zile vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive. Desigur, totul depinde de incidența din fiecare localitate în parte. De exemplu, la incidență sub unu la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, şi, atenţie, doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test Covid negativ. Dacă se ajunge la o incidență peste trei la mie, atunci capacitatea va fi de 30%. În ceea ce priveşte concertele și festivalurile în aer liber, acestea se vor putea desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane. Având în vedere faptul că în municipiul Constanţa incidenţa a ajuns deja la 0,78, limitările vor fi puse în aplicare, destul de probabil, chiar din cursul acestei săptămâni.


De asemenea, magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00, aşa că organizaţi-vă programul în aşa fel încât să aveţi timpul necesar pentru a vă face cumpărăturile, dar şi pentru a lua masa în oraş cu familia sau prietenii. Dacă vă întrebaţi ce se întâmplă cu măştile, le veţi purta în continuare, ba chiar peste tot. În acest sens, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că masca trebuie purtată inclusiv pe stradă, dacă sunt și alți oameni în jur, și în stațiile de transport în comun sau în alte locuri aglomerate.

Mai mult decât atât, aceasta va deveni obligatorie și în spațiile deschise după ce va fi publicat ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Potrivit lui Arafat, acest lucru se va întâmpla înainte de sfârșitul acestei săptămâni. Măsura a fost luată în contextul în care varianta Omicron a coronavirusului este foarte contagioasă.



Ce tip de măști veți avea voie să purtați după data de 8 ianuarie


Începând cu data de 8 ianuarie nu veţi mai avea voie să purtaţi măşti textile, acestea fiind total interzise. În cursul zilei de miercuri, 5 ianuarie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise.

Fac excepţie de la aceste măsuri copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între persoane. În aceeași situație se vor afla și vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum trei metri între ei şi oricare din celelalte persoane din public, precum și persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

În ceea ce priveşte angajaţii, în cazul lor, unii dintre ei îşi vor defăşura activitatea în schimburi sau ture, cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2515 secunde