Noi reguli europene pentru utilizarea în siguranță a dronelor

155
Noi reguli europene pentru utilizarea în siguranță a dronelor - noiregulidrone-1528883218.jpg

Articole de la același autor

Marți, 12 iunie 2018, deputații din Parlamentul European au aprobat o propunere agreată în noiembrie 2017 între Consiliul Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European privind aplicarea unor principii comune la nivelul UE pentru asigurarea unui nivel comun de siguranță în utilizarea dronelor și pentru crearea unui cadru predictibil în care operatorii și producătorii de drone să-și poată dezvolta serviciile și produsele. În prezent majoritatea dronelor sunt concepute și utilizate conform unor reguli care diferă de la un stat la altul, ceea ce poate afecta dezvoltarea pieței. 


Conform noilor reguli, dronele trebuie să fie proiectate într-un mod care să permită operarea lor fără a reprezenta un pericol pentru oameni. Ținând cont de riscuri precum cele legate de greutatea aparatului sau de zona de operare, dronele vor avea nevoie de caracteristici suplimentare precum posibilitatea de aterizare automată în cazul în care operatorul pierde contactul cu drona sau sisteme de evitare a coliziunilor. 


Operatorii de drone trebuie să cunoască toate regulile care li se aplică și să poată să utilizeze o dronă în condiții de siguranță, fără a reprezenta un pericol pentru oameni și pentru utilizatorii spațiului aerian. Aceasta înseamnă că unii operatori de drone vor trebui să fie instruiți înainte de a utiliza o dronă. 


Pentru a putea identifica operatorii de drone în cazul unui incident, aceștia vor trebui să fie incluși în registre naționale, iar dronele lor vor trebui marcate pentru identificare. Această regulă nu se aplică operatorilor celor mai mici drone.
 
Pornind de la aceste principii cheie, Comisia Europeană va fi responsabilă să dezvolte reguli mai detaliate la nivel european, precum stabilirea altitudinii maxime și a limitelor de distanță pentru zborul dronelor și ce categorii de drone și operare a dronelor vor avea nevoie de certificare în funcție de riscurile pe care le ridică. Aceste reguli vor determina și ce operatori au nevoie de instruire suplimentară, de înregistrare și ce drone au nevoie de sisteme de siguranță suplimentare. 


Pe lângă stabilirea unor reguli la nivelul UE pentru drone, modificările actualizează legislația UE în sectorul aviatic pentru menținerea siguranței în aviație la cel mai înalt nivel al UE și asigură adaptarea regulilor la scopul urmărit. De asemenea, noile reguli sunt concepute ca măsuri prin care să poată fi gestionată creșterea traficului aerian prevăzută pentru următoarele decenii. 


Modificările stimulează cooperarea între agenția UE pentru siguranța aviației și autoritățile naționale în contextul evaluării riscurilor în ceea ce privește zborurile în zonele de conflict. Totodată, aceste modificări oferă mandat Comisiei să dezvolte standarde pentru descărcarea informațiilor din registrele de zboruri în timp real, când un aparat de zbor are nevoie de asistență, pentru răspuns rapid în situații de urgență. 


Textul a fost aprobat cu 558 voturi pentru, 71 împotrivă și 48 de abțineri. Regulile trebuie să fie aprobate de miniștrii UE. 
Până acum, dronele cântărind mai puțin de 150 kg au fost reglementate la nivel național, ceea ce însemna condiții de siguranță și de construcție diferite pentru producători și operatori. 


Tehnologia privind utilizarea dronelor în sectorul aviației civile ar putea ajunge la 10% din piața aviatică la nivelul UE în următorii 10 ani (circa 15 miliarde euro / an). Conform datelor Comisiei Europene, industria dronelor poate crea în jur de 150.000 de locuri de muncă în UE până în anul 2050.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0276 secunde