NOI INFORMAȚII DESPRE URMĂRIREA FISCALĂ A ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE

1903
NOI INFORMAȚII DESPRE URMĂRIREA FISCALĂ A ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE - 646x4041567147939-1567678544.jpg

Articole recomandate

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat joi că peste un milion de români s-au înscris până în prezent în Spațiul Privat Virtual și a menționat că măsurile propuse în cazul diasporei sunt opționale, vizând debirocratizarea și îmbunătățirea relației cu statul.


"Ideea este aceea de a simplifica foarte mult și de a debirocratiza practic încă o zonă a ANAF și mai ales pentru a îmbunătăți relația statului pe zona de Fisc cu românii care trăiesc în afara țării. Trebuie menționat de la început că este o chestiune opțională și este o măsură care să îi sprijine pe românii care doresc, opțional, să se înregistreze în sistemul pe care noi îl avem deja stabilit din 2018 la nivel național, acest sistem, acest Spațiu Virtual în care deja peste un milion de români s-au înscris. Este un număr foarte mare, dacă ținem cont că la începutul anului 2018 erau, cred, sub 250.000 de români în acest sistem. Este, practic, o propunere pentru cei care trăiesc în afara țării de a folosi un astfel de sistem, de a se înrola în acest sistem dacă doresc. Și dacă acest lucru se dorește, atunci, prin ambasade și consulate, ei primesc acele parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni până în țară pentru a lua aceste parole. E o simplificare, spunem noi, radicală. Și este un mijloc de comunicare între stat și contribuabil", a arătat ministrul Teodorovici într-o declarație acordată presei.

El a menționat că o mică parte a mass-media a "interpretat eronat" inițiativa și a subliniat că astfel de măsuri s-au luat "în toate statele europene civilizate".

"Sunt practici europene pe care și noi le aplicăm în România. Aceasta a fost aceeași tactică de a dezinforma românii - și mai ales românii din afara țării -, cum a fost și în cazul acelei directive europene care trebuia transpusă în România, cu sume de bani trimise în țară, unde s-a spus în mod eronat și total mincinos că cineva dorește să impoziteze acele sume trimise în țară. Nu, este obligație, o obligație europeană, pentru ca acele sume trimise în țară peste un anumit prag să fie menționată proveniența, pentru a evita activități de terorism", a spus el.

Contribuabilii persoanele fizice vor putea accesa în Spațiul Privat Virtual (SPV) noi documente, precum declarații de înregistrare fiscale, evidența creanțelor fiscale, notificări sau certificate de rezidență, odată cu extinderea serviciilor SPV, a anunțat, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghișeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate și se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă. În același timp, se oferă cetățenilor români care domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate posibilitatea de a se prezenta și la oficiile consulare sau la ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV.

Proiectul de ordin privind extinderea serviciilor în SPV este publicat pe site-ul MFP.

"Serviciul Spațiul Privat Virtual este ușor de accesat, gratuit și disponibil 24 de ore din 24 atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice sau entităților fără personalitate juridică. SPV permite obținerea informațiilor privind situația fiscală, depunerea electronică a declarațiilor fiscale și primirea electronică a documentelor și a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spațiul Privat Virtual au aceeași putere juridică, asemenea celor comunicate prin poștă sau la ghișeu", preciza ministerul pe 12 aprilie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.499 secunde