Mai multe ştiri online:

Noi descoperiri arheologice, la Constanța. "Deocamdată nu se știe cărui tip de edificiu aparțin"

Ştire online publicată Joi, 23 Noiembrie 2017. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Arheologii de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) au scos la lumina zilei, ieri, mai multe fragmente de tencuială din perioada romană, acestea fiind descoperite pe strada Arhiepiscopiei nr. 11.

„Deocamdată nu se știe cărui tip de edificiu aparțin, dar datează din secolele I-V. Pentru a stabili, însă, cu precizie, perioada exactă, trebuie să analizăm atent fragmentele”, ne-a declarat Aurel Mototolea, arheolog.

Responsabil de șantier este chiar directorul MINAC, Traian Cliante, care a lucrat cot la cot cu colegii din muzeu pentru a reuși să scoată din pământ resturile rămase, fără a le afecta prea mult. În acest loc, a precizat acesta, este vorba despre mai multe perioade. Astfel, cele mai vechi resturi pot proveni din perioada elenistică (niște resturi de locuințe), dar cred că pe parcurs ce vom mai săpa vor fi descoperite și alte lucruri.

„Cele mai multe sunt, însă, fragmente de construcție romană, dar trebuie să vedem exact dacă este așa sau nu. Cert este că, din cauza faptului că s-au produs în această zonă multe rupturi în epoca modernă, este greu să facem niște estimări exacte ale tuturor acestor complexe. Noi suntem siguri că aici s-a scos multă piatră, s-au distrus nivele de călcare, bucăți de arhitectură și cel puțin un altar. Oricum, vom stabili structura urbanistică pe epoci, ceea ce va fi foarte greu, pentru că este una dintre săpăturile cu foarte multe intervenții în epoca modernă. Să vedem ce se întâmplă, după ce verificăm stratigrafia și facem o prezentare a materialului ceramic, care este suficient de mult și abia atunci vom fi în măsură să tragem niște concluzii. Bineînțeles, acesta este, clar, sectorul locuit în Tomis încă din epoca greacă, iar noi nu avem decât resturi descoperite până acum, acestea datând din secolul IV, deci sfârșitul epocii clasice și trecerea către epoca elenistică. Cele mai târzii sunt de sec VI și chiar VII”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Traian Cliante.

Directorul a mai spus că, la Constanța, avem și alte descoperiri din această perioadă, unele se păstrează mai bine, altele nu. Revenind la această descoperire, aici, dincolo de distrugerile moderne, s-au produs distrugeri și în antichitate.

„Pentru noi este o descoperire importantă, iar pentru cetatea Tomis va fi la fel de importantă, în momentul în care se va pune la punct un proiect, o investiție, să vedem cum arată și să vedem ce am putea conserva, astfel încât aceste resturi, fragmente să poată fi și vizitate. Deocamdată, vizitabile sunt foarte puține locuri în Constanța. Unul dintre acestea este chiar în piața Ovidiu, unde, în urmă cu câțiva ani, a funcționat un club, la subsolul căruia se află multe antichități”, a explicat Cliante.

De precizat că aceste descoperiri vin la aproximativ o lună după cele de pe strada Scafandrilor nr. 8, în spatele Centrului de Scafandri, unde pământul a acoperit un complex de locuințe din perioada medievală-timpurie. Mai mult decât atât, în acest complex s-a păstrat chiar și o parte dintr-o instalație de măcinat cereale, iar, pe ici-acolo, apar refaceri ale unui cuptor de uz gospodăresc.

Descoperirile de pe această stradă sunt importante, deoarece până acum deținem puține date referitoare la locuirea medievală -timpurie din vechiul Tomis și din împrejurimi, iar cele mai multe aparțin descoperirilor întâmplătoare. Ca urmare, noile informații completează, astfel, istoria Constanței, pentru o perioadă puțin cunoscută până acum.

Din obiectele ce au fost scoase la suprafață amintim ceramica arsă-reducător, cu decor lustruit, dar și cu decor incizat, de culoare roșie. Culoarea roșie este datorată oxizilor de fier, care au capacitatea de a se combina ușor cu oxigenul sau oxidul de carbon din interiorul instalației de ardere și, prin aceasta, duc la modificări importante de compoziție care determină culoarea vaselor. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 1.0148 secunde